Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeet rinnastetaan yliopistovalinnoissa äidinkieleen ja kirjallisuuteen. Päätös perustuu lakiin ylioppilastutkinnosta (502/2019), jonka mukaan ”Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet järjestetään suomen, ruotsin ja saamen kielissä. Suomen ja ruotsin kielissä voidaan järjestää äidinkieleltään suomen- ja ruotsinkielisille tarkoitettujen kokeiden lisäksi kokeet, jotka perustuvat suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään”.
On kuitenkin huomioitava, että S2 tai R2 rinnastumisessa äidinkieleen ja kirjallisuuteen on otettava huomioon kolme eri asiaa:
-
- S2/R2 pisteyttäminen todistusvalinnassa samalla tavalla äidinkielen ja kirjallisuuden kanssa
- S2/R2 rinnastuminen kynnysehtona äidinkieleen ja kirjallisuuteen todistusvalinnassa
- Kielitaidon osoittaminen S2/R2 -ylioppilaskokeella
1. S2/R2 pisteyttäminen todistusvalinnassa samalla tavalla äidinkielen ja kirjallisuuden kanssa
Vuodesta 2026 eteenpäin S2/R2 pisteytetään todistusvalinnassa samoin kuin äidinkieli ja kirjallisuus kaikissa hakukohteissa.
2. S2/R2 rinnastuminen kynnysehtona äidinkieleen ja kirjallisuuteen todistusvalinnassa
Kynnysehdoissa äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet suomen/ruotsin kielessä rinnastuvat pääasiassa S2/R2 -kokeisiin. Jos kynnysehdoksi on siis määritelty äidinkieli ja kirjallisuus, tarkoitetaan sillä äidinkielen ja kirjallisuuden kokeita suomen, ruotsin tai saamen kielissä sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeita.
Tästä on muutama poikkeus vuodesta 2026 eteenpäin:
- Helsingin yliopiston hakukohteessa suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus kynnysehdon voi täyttää ainoastaan suomen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen arvosanalla M.
- Helsingin yliopiston hakukohteessa suomen kieli ja kulttuuri kynnysehdon voi täyttää ainoastaan suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen (S2) arvosanalla M tai suomi toisena kotimaisena kielenä pitkä oppimäärä -kokeen arvosanalla M.
3. Kielitaidon osoittaminen S2/R2 -ylioppilaskokeella
Kaikkien hakijoiden on osoitettava kielitaito siinä kielessä, joka on hakukohteen kieli (suomi, ruotsi tai englanti). Yleensä kielitaito tulee osoitettua ylioppilaskokeella.
Kielitaidon voi esimerkiksi osoittaa hyväksytyllä (vähintään arvosana A) suomen/ruotsin äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella tai S2/R2 -kokeella pääasiassa kaikissa hakukohteissa. Mikäli hakija ei ole suorittanut mitään näistä kokeista, tarkista Opintopolussa julkaistuista valintaperusteista, miten kielitaito todennetaan.