Skip to main content

Noudata tämän sivun ohjeita, jos haet yksilöllisiä järjestelyitä

Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä johonkin muuhun valintakokeeseen, tarkista ohjeet sen yliopiston sivuilta, jonka järjestämään valintakokeeseen osallistut.

Hae yksilöllisiä järjestelyitä viimeistään 1.4.2025 ennen klo 15.00.

Mitä yksilölliset järjestelyt ovat?

Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan yksilöllisiä käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteessa. Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman tai haitan vuoksi. Myönnettävät järjestelyt riippuvat siitä, millaisia tarpeita sinulla on. Voit esimerkiksi saada lisäaikaa kirjalliseen kokeeseen tai mahdollisuuden käyttää apuvälineitä.

Hae yksilöllisiä järjestelyitä tai ilmoita niiden tarpeesta etukäteen, jotta kokeen järjestävä yliopisto ehtii tehdä tarvittavat järjestelyt ja kokeen suorittaminen on sujuvaa.

Yksilölliset järjestelyt eivät vaikuta valintakokeen arvosteluun. Et siis voi saada pistehyvitystä. Tietoa terveydentilasta tai yksilöllisistä järjestelyistä ei myöskään kerrota eteenpäin kokeen tarkastajalle.

Alla on kerrottu, missä tilanteissa sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyitä ja missä tilanteissa riittää ilmoitus. Käytä molemmissa tapauksissa yksilöllisten järjestelyiden hakulomaketta. Katso tarkemmat hakuohjeet.

Hae yksilöllisiä järjestelyitä seuraavissa tilanteissa

Hae yksilöllisiä järjestelyitä, jos tarvitset esimerkiksi

  • lisäaikaa, esimerkiksi lukivaikeuden vuoksi
      • Jos sinulle myönnetään lisäaika, se pidentää jokaisen kokeeseesi kuuluvan osion suoritusaikaa.
      • Valintakokeet A ja C-I: Lisäajan pituus on 1/3 valintakoeosion normaalista suoritusajasta. Esimerkiksi 60 minuutin pituiseen koeosioon voidaan myöntää 20 minuuttia lisäaikaa ja 30 minuutin pituiseen osioon voidaan myöntää 10 minuuttia lisäaikaa. Valintakokeen koeosioiden pituudet on kerrottu kutakin valintakoetta koskevalla sivulla.
      • Valintakoe B: Lisäaikaa voidaan myöntää 20 minuuttia 3 tunnin pituiseen koeosioon ja 10 minuuttia 1,5 tunnin pituiseen koeosioon.
      • Lisäaikaa ei myönnetä arkkitehtuurin piirustus- ja suunnittelukokeisiin eikä kasvatusalan valintayhteistyön soveltuvuuskokeeseen
  • saavutettavaa koesisältöä näkövamman vuoksi, esimerkiksi jos käytät ruudunlukuohjelmaa tai näkövamma vaikuttaa muuten kokeen suorittamiseen
  • mikäli sinulla on vamman tai sairauden vuoksi tarve käyttää tietokoneellesi asennettuna olevaa erillistä ohjelmaa tai sovellusta, esimerkiksi ruudunsuurennusohjelmaa
  • avustajaa kokeen suorittamisessa, esimerkiksi jos et fyysisen esteen vuoksi pysty käyttämään tietokonetta koevastausten merkitsemiseen. Sinun täytyy järjestää avustaja itse.
  • muuta koejärjestelyä vamman tai sairauden vuoksi.

Liitä mukaan asiantuntijalausunto, jossa kerrotaan, millaisia yksilöllisiä järjestelyitä haet ja millä perusteella (mahdolliset diagnoosit ja muut perustelut haetuille tukitoimille).

Ilmoita yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta seuraavissa tilanteissa

Ilmoita yksilöllisten järjestelyiden hakemuslomakkeella esimerkiksi, jos

  • tulet kokeeseen avustaja- tai opaskoiran kanssa
  • tulet kokeeseen henkilökohtaisen avustajan saattamana tai tarvitset kuulovammaisen, kuulonäkövammaisen tai puhevammaisen henkilön tulkkauspalvelua
      • Sinun täytyy järjestää avustaja tai tulkki itse.
      • Avustaja tai tulkki tukee sinua koetilanteessa suoriutumisessa, mutta ei voi avustaa sinua kokeen suorittamisessa.
  • tarvitset esteetöntä koetilaa, esimerkiksi liikut pyörätuolilla
  • vamman tai sairauden hoitoon tarvitsemasi apuväline toimii älylaitteella, esimerkiksi diabeteksen verensokerimittaukseen tarvittavat laitteet
      • Älylaitteella tarkoitetaan mitä tahansa laitetta, joka voi lähettää, vastaanottaa tai johon voi tallentaa informaatiota.
  • sinulla on vamman tai sairauden vuoksi sellaisia tarpeita tai mukana lääkinnällisiä hoito- tai apuvälineitä, joista koevalvojien olisi hyvä tietää etukäteen, jotta kokeesi suorittaminen on sujuvaa

Yllä olevissa ilmoitusluonteisissa tapauksissa sinun ei tarvitse liittää hakemuslomakkeelle asiantuntijalausuntoa.

Erillistä hakemusta tai ilmoitusta ei tarvita seuraavissa tilanteissa

Koetilaisuudessa saa olla ilman erillistä hakemusta tai ilmoitusta käytössä esimerkiksi

  • välttämättömät lääkkeet
  • pienet korvatulpat
      • Korvatulppien käyttö on aina hakijan omalla vastuulla, sillä jokin valvojan ohjeista voi tällöin jäädä kuulematta.
  • kuulokoje tai muu vastaava kuulon apuväline.
      • Kaikkiin älylaitteilla toimiviin laitteisiin tulee hakea yksilöllisiä järjestelyitä.
  • diabeteksen hoitovälineet, kuten verensokerimittari tai insuliinipumppu.
      • Kaikkiin älylaitteilla toimiviin laitteisiin tulee hakea yksilöllisiä järjestelyitä.
  • koenäkymän tavanomainen suurentaminen tai pienentäminen esimerkiksi ”ctrl+”- tai ”ctrl-”-komennoilla

Tarkista digitaalisen valintakokeen ohjeista, että mitä sinulla saa olla mukanasi valintakokeessa.

Seuraavia yksilöllisiä järjestelyitä ei voida myöntää yliopistojen valintakokeisiin

  • pistehyvitys
  • mahdollisuus käyttää sanakirjaa puutteellisen kielitaidon vuoksi
  • lisäaika puutteellisen kielitaidon vuoksi
  • oman laskimen käyttäminen
  • mahdollisuus suorittaa koe etäkokeena tai paperiversiona
  • lisäaika arkkitehtuurin piirustus- ja suunnittelukokeisiin
  • lisäaika kasvatusalan valintayhteistyön soveltuvuuskokeeseen

Ennakkomateriaalin saavutettavat versiot Celialta

Jos sinulla on lukemiseste, voit tilata saavutettavan version valintakokeen ennakkomateriaalista Celialta. Kevään 2025 yhteishaussa hakevan on tilattava saavutettavat ennakkomateriaalit viimeistään 25.3.2025. Ennen kuin voit tilata valintakoemateriaaleja, sinun täytyy rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Lisätietoa löydät Celian ennakkomateriaaleja koskevalta sivulta.

Näin haet yksilöllisiä järjestelyitä

Hae yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeisiin yksilöllisten järjestelyiden hakulomakkeella ja siihen liitettävillä asiantuntijalausunnoilla. Hakemuksesta on käytävä ilmi, millaisia yksilöllisiä järjestelyitä haet.

Jos osallistut useampaan valintakokeeseen, sinun on täytettävä hakemuslomake jokaista valintakoetta varten erikseen.

Mistä löydän yksilöllisten järjestelyiden hakulomakkeen?

Löydät yksilöllisten järjestelyiden hakulomakkeen kunkin yliopiston verkkosivuilta.

Se, mistä yliopistosta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyitä, riippuu siitä, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Tarkemmat ohjeet julkaistaan tässä viimeistään 20.12.2024.

Jätä hakemus liitteineen viimeistään tiistaina 1.4.2025 ennen klo 15.00

Lähetä hakemus määräaikaan mennessä, vaikka et saisi asiantuntijalausuntoa ajoissa. Mainitse asiasta hakemuksellasi. Voit tässä tapauksessa lähettää asiantuntijalausunnon jälkikäteen. Määräajan jälkeen saapunut lausunto huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.

Voit hakea yksilöllisiä järjestelyitä edellä mainitun ajankohdan jälkeen, jos tarpeesi niihin on syntynyt hakuajan päättymisen jälkeen.

Hakemuksen liitteet

Liitä hakemukseen asiantuntijalausunto, jossa kerrotaan, miksi ja millaisia yksilöllisiä järjestelyitä tarvitset.

Asiantuntijalausunnossa pitää lukea selkeästi

  • miksi tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä (mahdolliset diagnoosit ja muut perustelut haetuille tukitoimille),
  • millaisia yksilöllisiä järjestelyitä sinulle suositellaan,
  • henkilötietosi,
  • lausunnon antajan nimi ja asema (ammatti/asiantuntijarooli) sekä
  • päiväys.

Asiantuntijalausunnon voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden pysyväisyydestä. Lausunto lukivaikeudesta otetaan huomioon, jos olet saanut sen 16-vuotiaana tai sen jälkeen.

Korkeakouluopintoihin annetut yksilöllisten järjestelyiden suositukset eivät välttämättä käy sellaisenaan. Opintoihin myönnettyjä yksilöllisiä järjestelyitä ei automaattisesti myönnetä valintakokeisiin.

Älä lähetä alkuperäisiä todistuksia tai lausuntoja, vaan kopio riittää. Hakemuksen liitteitä ei palauteta. Varaudu siihen, että joudut esittämään alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa, jos tulet hyväksytyksi koulutukseen.

Lausunnon antajan ammattipätevyys

Lausunnon antajalla tulee olla riittävä ammattipätevyys arvioida toimintarajoitteitasi ja yksilöllisten järjestelyiden tarpeitasi.

Esimerkiksi vamman tai sairauden takia yksilöllisiä järjestelyitä hakevan tulee liittää hakemukseen lääkärinlausunto.

Aktiivisuuden tai tarkkaavuuden häiriön (ADHD tai ADD) vuoksi yksilöllisiä järjestelyitä hakevan tulee liittää hakemukseensa lääkärin tai psykologin lausunto.

Lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuden todentamiseksi tulee liittää erityisopettajan, psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin (esim. lastenneurologi, neurologi tai foniatri) lausunto.

Lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuteen liittyen voidaan myös hyväksyä ylioppilastutkintolautakunnan päätös sellaisenaan ilman lääkärintodistusta tai muuta lausuntoa, jos

  • päätöksestä käy ilmi, että sinulle on myönnetty tukitoimia ylioppilaskokeen suorittamiseen lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuden perusteella ja
  • ylioppilaskokeisiin myönnetyt tukitoimet ovat samat, joita haet valintakokeeseen.

Lausunnon antajan ohje

Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan yksilöllisiä käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteeseen. Yksilöllisillä järjestelyillä hakija, jolla on valintakoesuoritusta haittaava tai valintakoetilaisuuteen osallistumista rajoittava toimintarajoite, vamma tai sairaus, saatetaan yhdenvertaiseen asemaan muiden hakijoiden kanssa.

Myönnettävät järjestelyt riippuvat siitä, millaisia tarpeita hakijalla on. Hakija voi esimerkiksi saada kokeeseen lisäaikaa tai mahdollisuuden käyttää apuvälineitä. Yksilöllisiä järjestelyitä saaneiden hakijoiden koevastaukset arvioidaan samoin arviointiperustein kuin muidenkin hakijoiden koevastaukset. Hakija ei siis voi saada esimerkiksi pistehyvitystä. Yksilölliset järjestelyt eivät vaikuta koetehtävien sisältöön.

Yksilöllisten järjestelyiden hakemukselle tulee liittää todistus tai lausunto, josta ilmenee, millä perusteella yksilöllisiä järjestelyitä anotaan sekä millaisia yksilöllisiä järjestelyitä hakijalle suositellaan.

Asiantuntijalausunnon sisältö

Asiantuntijalausunnosta tulee käydä ilmi seuraavat seikat:

  1. Miksi hakija tarvitsee yksilöllisiä järjestelyitä. Lausuntoon kirjataan mahdolliset diagnoosit sekä muut mahdolliset perustelut haetuille tukitoimille. Lisäksi lausuntoon kirjataan, miten hakijan toimintarajoite, vamma tai sairaus vaikuttaa hakijan kykyyn suoriutua koetilanteessa.
  2. Mitä yksilöllisiä järjestelyitä lausunnon antaja suosittelee hakijalle.
  3. Hakijan henkilötiedot.
  4. Lausunnon antajan nimi, asema (ammatti/asiantuntijarooli) ja allekirjoitus tai sähköinen varmennus.
  5. Lausunnon päiväys.
Lausunnon voimassaoloaika

Lausuntojen voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen toimintarajoitteen, vamman tai sairauden pysyväisyydestä. Lausuntoon on syytä kirjata, mikäli kyseessä on pysyvä haitta. Mikäli kyseessä ei ole pysyvä haitta, suositus on syytä antaa määräajaksi. Yliopisto voi vaatia uudempaa lausuntoa, jos lausunnossa ei ole voimassaoloaikaa tai mainintaa toimintarajoitteen, vamman tai sairauden pysyvyydestä.

Lausunnon antajan ammattipätevyys

Lausunnon antajalla tulee olla riittävä ammattipätevyys arvioida hakijan toimintarajoitteita ja yksilöllisten järjestelyiden tarpeita. Alla on lueteltu esimerkkejä riittävästä ammattipätevyydestä yleisimmissä tapauksissa.

  • Vamma tai sairaus: lääkärinlausunto.
  • Lukemisen tai kirjoittamisen vaikeus: erityisopettajan, psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin (esim. lastenneurologi, neurologi tai foniatri) lausunto.
  • Aktiivisuuden tai tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD) tai oppimisvaikeus: lääkärin, neurologin tai psykologin lausunto.

Hakemusten käsittely ja ilmoitus yksilöllisistä järjestelyistä

Saat sähköpostilla ratkaisun hakemistasi yksilöllisistä järjestelyistä viimeistään noin viikkoa ennen koetta. Jos et ole saanut ratkaisua viimeistään kahta arkipäivää ennen valintakoetta, ole yhteydessä sen yliopiston hakijapalveluihin, minne jätit hakemuksesi. Tarkastathan myös roskapostikansiosi. Ratkaisu on valintakoekohtainen.

Kansalliset valintakokeet A-I: Löydät tiedon koepaikastasi sinulle sähköpostitse ja tekstiviestitse lähetetystä tunnisteesta. Tunniste sisältää QR-koodin ja tiedon valintakokeesi ajasta ja tarkasta paikasta. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viimeistään viikkoa ennen valintakoetta.

Yliopisto voi olla myöntämättä yksilöllisiä järjestelyitä, jos järjestelyitä on esimerkiksi aikataulusyistä mahdotonta toteuttaa. Muiden korkeakoulujen ratkaisut tai korkeakoulun aiemmat ratkaisut eivät automaattisesti tarkoita, että samat yksilölliset järjestelyt myönnetään.

Jos olet tyytymätön sinulle myönnettyihin yksilöllisiin järjestelyihin, ole mahdollisimman pian yhteydessä sen yliopiston hakijapalveluihin, minne olet jättänyt hakemuksen. Virallisesti voit vaatia oikaisua yksilöllisiä järjestelyitä koskevaan ratkaisuun, kun olet saanut tiedon opiskelijavalinnan tuloksesta. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 3.7.2025. Saat ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen valintapäätöksen yhteydessä.