Skip to main content

Valintakoetta I käyttävät koulutusalat

  • Kirjallisuustieteet
  • Kotimaiset kielet: suomi, ruotsi ja saame
  • Vieraat kielet alkeistasolta sekä kielitieteet
  • Vieraat kielet, joissa hakijalta vaaditaan kyseisen kielen osaamista

Koulutusalalistaus on yleisluontoinen. Tarkista aina hakukohteen valintaperusteista tai tämän sivun hakukohdelistauksesta, mitä valintakoetta hakukohteesi käyttää.

Valintakoetta I käyttävät hakukohteet

Valintakokeen I rakenne

Valintakokeessa on yhteinen osio, jonka kaikki valintakokeeseen osallistuvat hakijat suorittavat. Lisäksi valintakokeessa on kolmetoista eriytyvää osiota. Eriytyviä osioita tulee suoritettavaksesi, mikäli olet hakenut niitä käyttäviin hakukohteisiin. Lue Opintopolusta hakukohteesi valintaperusteista, onko hakukohteessa käytössä eriytyviä osioita.

Valintakoe I koostuu:

  • yhteisestä osiosta,
  • kirjallisuuden eriytyvästä osiosta,
  • suomen (ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta,
  • suomen (ei-ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta,
  • ruotsin (ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta,
  • ruotsin (ei-ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta,
  • pohjoissaamen eriytyvästä osiosta,
  • englannin eriytyvästä osiosta,
  • espanjan eriytyvästä osiosta,
  • italian eriytyvästä osiosta,
  • ranskan eriytyvästä osiosta,
  • saksan eriytyvästä osiosta,
  • venäjän (ei-ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta sekä
  • venäjän (ensikielen tasolla) eriytyvästä osiosta.

Valintakokeen osiot voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä, mutta jokainen avattu osio tulee suorittaa kerralla loppuun eikä osioon voi palata enää myöhemmin.

Valintakokeen I rakenne kuvattuna visuaalisessa muodossa: yhteinen osio on kuvattu sinisellä laatikolla, ja sen alla kukin eriytyvä osion on kuvattu punaisella laatikolla. Eriytyviä osioita on kirjallisuus, suomi (ensikielen tasolla), suomi (ei-ensikielen tasolla), ruotsi (ensikielen tasolla), ruotsi (ei-ensikielen tasolla), pohjoissaame, englanti, espanja, italia, ranska, saksa, venäjä (ei-ensikielen tasolla) ja venäjä (ensikielen tasolla).

Valintakokeen I kuvaus

Yhteinen osio

Yhteinen osio mittaa hakijan yleisiä kielellisiä valmiuksia eli kykyä ymmärtää sekä tulkita kieltä ja sen ilmiöitä. Yhteinen osio mittaa myös hakijan kykyä oppia, ymmärtää ja soveltaa tietoa sekä analysoida aineistoja. Osaat esimerkiksi käyttää kieltä loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisun välineenä, analysoida tekstien, virkkeiden ja sanojen rakenteita ja merkityksiä sekä soveltaa tekstistä saamaasi tietoa. 

Yhteinen osio perustuu kokeessa jaettaviin aineistoihin, minkä lisäksi sinulla tulee olla lukion äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen sisältöjä vastaavat taidot (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Kokeessa jaettavat aineistot voivat käsitellä esimerkiksi kieliä, kielitiedettä, kirjallisuutta, kulttuuria, yhteiskuntaa tai ajankohtaisia aiheita. 

Yhteinen osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä. 

Kirjallisuuden eriytyvä osio

Kirjallisuuden eriytyvä osio mittaa hakijan valmiuksia tulkita ja analysoida kaunokirjallista tekstiä teoreettista tietoa soveltaen. Kirjallisuuden eriytyvää osiota varten sinun tulee ennakkoon perehtyä tieteelliseen artikkeliin, joka julkaistaan 2.6.2025 klo 9.00 yliopistovalinnat.fi-sivustolla.  Lisäksi sinulla tulee olla lukion äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen sisältöjä vastaavat taidot (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). 

Valintakokeessa kirjoitetaan esseevastaus, jossa ennakkomateriaalia sovelletaan koetilaisuudessa jaettavaan kaunokirjalliseen aineistoon. Ennakkomateriaali on saatavilla myös koetilaisuudessa. 

Suomen (ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Suomen (ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa ja kielentuntemusta erityisesti tekstien analysoinnin ja tulkinnan, kielellisen päättelykyvyn sekä kieliopin, sanaston ja yleiskielen normien näkökulmasta. Sinulla tulee olla peruskoulun ja lukion suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 ja Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).   

Suomen (ensikielen tasolla) eriytyvä osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä. Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa aineisto, esimerkiksi lyhyt mediateksti tai kaunokirjallinen teksti, johon osa tehtävistä liittyy.

Suomen (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Suomen (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan suomen kielen taitoa, erityisesti tekstinymmärtämisen ja aineistoon pohjautuvan kirjoittamisen taitoja. Osio mittaa myös suomen kielen rakenteiden ja sanaston hallintaa. Kokeessa jaetaan aineisto, esimerkiksi lyhyt mediateksti tai kaunokirjallinen teksti.  

Suomen (ei-ensikielen tasolla) eriytyvässä osiossa on ainakin yksi kirjoitustehtävä, joka pohjautuu kokeessa jaettavaan aineistoon. Koe voi sisältää myös esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.  

Sinulla tulee olla suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot suomen kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Opinnot lähtevät liikkeelle taitotasolta B2.

Ruotsin (ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Ruotsin (ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa ja kielentuntemusta erityisesti tekstien tulkinnan ja arvioinnin, kielellisen päättelykyvyn sekä kielitiedon (kieliopin, sanaston ja yleiskielen normien) näkökulmasta. Sinulla tulee olla peruskoulun ja lukion ruotsin kieli ja kirjallisuus -oppimäärän tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 ja Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).   

Ruotsin (ensikielen tasolla) eriytyvä osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä. Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa aineisto, esimerkiksi lyhyt mediateksti tai kaunokirjallinen teksti, johon osa tehtävistä liittyy.

Ruotsin (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Ruotsin (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin, sanastoon ja luetunymmärtämiseen keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B1-oppimäärän sisältöjä vastaavat tiedot ja taidot ruotsin kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa aineisto, esimerkiksi lyhyt ruotsinkielinen novelli tai kieltä käsittelevä artikkeli.  

Ruotsin (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.

Pohjoissaamen eriytyvä osio

Pohjoissaamen eriytyvä osio mittaa hakijan pohjoissaamen kielitaitoa kielioppiin ja kirjalliseen tuottamiseen keskittyen. Sinulla tulee vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot pohjoissaamen kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).  

Pohjoissaamen eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi aukkotehtäviä sekä kirjoitus- ja kääntämistehtäviä.

Englannin eriytyvä osio

Englannin eriytyvä osio mittaa hakijan englannin kieliopin ja sanaston hallintaa sekä valmiuksia kielitieteelliseen ajatteluun ja kirjallisten tekstien analysointiin. Sinulla tulee olla vähintään lukion A-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot englannin kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Kokeessa jaetaan lisäksi aineistoa, joka voi käsitellä esimerkiksi englannin kieltä, kielitiedettä tai kaunokirjallisuutta. 

Englannin eriytyvä osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.

Espanjan eriytyvä osio

Espanjan eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin, sanastoon ja luetunymmärtämiseen keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot espanjan kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa lyhyt kirjallinen aineisto. 

Espanjan eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä sekä kirjallista tuottamista mittaavia tehtäviä.

Italian eriytyvä osio

Italian eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin ja sanastoon keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot italian kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).  

Italian eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä sekä kirjallista tuottamista mittaavia tehtäviä.

Ranskan eriytyvä osio

Ranskan eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin, sanastoon ja kirjoitusasuun keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot ranskan kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).  

Ranskan eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä sekä kirjallista tuottamista mittaavia tehtäviä.

Saksan eriytyvä osio

Saksan eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin, sanastoon ja luetunymmärtämiseen keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot saksan kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa lyhyt kirjallinen aineisto.  

Saksan eriytyvä osio sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.

Venäjän (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Venäjän (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin, sanastoon ja luetunymmärtämiseen keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion B3-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot venäjän kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).  Kokeessa saatetaan lisäksi jakaa aineisto, esimerkiksi lyhyt venäjänkielinen teksti. 

Venäjän (ei-ensikielen tasolla) eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.

Venäjän (ensikielen tasolla) eriytyvä osio

Venäjän (ensikielen tasolla) eriytyvä osio mittaa hakijan kielitaitoa kielioppiin ja sanastoon keskittyen. Sinulla tulee olla vähintään lukion A-oppimäärän sisältöjä vastaavat taidot venäjän kielessä (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).  

Venäjän (ensikielen tasolla) eriytyvä osio saattaa sisältää esimerkiksi monivalinta- ja aukkotehtäviä.

Valintakokeen arvostelussa varataan mahdollisuus pistemuutoksiin ja/tai tehtävien tai osatehtävien poistamiseen arvostelusta jälkikäteen perustellusta syystä.

Kirjallisuuden eriytyvän osion ennakkomateriaali

Valintakokeen I kirjallisuuden eriytyvään osioon liittyy ennakkomateriaali, joka julkaistaan tässä 2.6.2025 klo 9.00.

Valintakokeen I yhteisessä osiossa ja muissa eriytyvissä osioissa ei ole ennakkomateriaalia.

Valintakoepaikat

Sinun tulee valita Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Et voi muuttaa valintaasi hakuajan päättymisen jälkeen.

Valintakoe I järjestetään seuraavilla paikkakunnilla:

  • Helsinki
  • Joensuu
  • Jyväskylä
  • Kuopio
  • Maarianhamina
  • Oulu
  • Tampere
  • Turku
  • Vaasa

Valintakokeen ajankohta

Valintakoe I järjestetään perjantaina 6.6.2025 klo 10.00.

Valintakokeen I osioiden kestot:

  • yhteinen osio: 1,5 tuntia
  • eriytyvät osiot: 1 tunti / eriytyvä osio

Kokeesi kokonaiskesto riippuu siitä, mitkä osiot suoritat. Huomaathan kuitenkin, että valintakokeen enimmäiskesto on 5 tuntia (lisäaikaa saaneille hakijoille 6 tuntia 40 minuuttia). Jos siis suoritat neljä, viisi tai kuusi eriytyvää osiota, et voi käyttää tuntia kunkin eriytyvän osion tekemiseen, vaan sinulla on 5 tuntia (lisäaikaa saaneilla hakijoilla 6 tuntia 40 minuuttia) aikaa suorittaa kaikki valintakokeen osiot.

Tule valintakokeeseen hyvissä ajoin, jotta ehdit rauhassa valmistella tietokoneesi valintakokeen alkamista varten. Valintakoetilan ovet suljetaan klo 10.00. Tämän jälkeen saapuvia ei oteta kokeeseen. Varaudu siihen, että valintakoetilaisuuden tarkka päättymisaika voi viivästyä esimerkiksi, jos koetta ei voida aloittaa tasan klo 10.

Mitä tarvitset mukaan valintakokeeseen?

Tarvitset valintakokeeseen mukaan kannettavan tietokoneen sekä voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Lue valintakokeeseen osallistumisen ohjeista kannettavan tietokoneen laitteistovaatimukset sekä muita tärkeitä ohjeita valintakoepäivään.

Valintakoetta I käyttävät hakukohteet

Alla on listattu, mitkä hakukohteet käyttävät valintakoetta I.

Kirjallisuustieteet

  • Jyväskylän yliopisto: Kirjallisuuden kandidaatti- ja maisteriohjelma
  • Tampereen yliopisto: Kirjallisuustieteen koulutus
  • Turun yliopisto: Kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelma

Kotimaiset kielet: suomi

  • Helsingin yliopisto:
    • Suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
    • Suomen kieli ja kulttuuri (hakijan ensikieli muu kuin suomi), kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
  • Itä-Suomen yliopisto: Suomen kieli ja kirjallisuus, Joensuu
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, suomen kieli
  • Oulun yliopisto: Suomen kieli ja kirjallisuudentutkimus, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen yliopisto: Suomen kieli, Kielten koulutus
  • Turun yliopisto: Suomen kieli ja suomalais-ugrilainen kielentutkimus, kielten tutkinto-ohjelma
  • Åbo Akademi: Finska språket, utbildningsprogrammet i språk

Kotimaiset kielet: ruotsi

Koulutukset, joissa ruotsia opiskellaan äidinkielen tasolla

  • Helsingin yliopisto: Nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer
  • Åbo Akademi: Svenska språket, utbildningsprogrammet i språk

Koulutukset, joissa ruotsia opiskellaan toisena kotimaisena kielenä

  • Helsingin yliopisto: Pohjoismaiset kielet (ruotsi toisena kotimaisena kielenä), kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
  • Itä-Suomen yliopisto: Ruotsin kieli, Joensuu
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
    • Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
    • Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
  • Oulun yliopisto: Ruotsin kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen yliopisto: Pohjoismaiset kielet, Kielten koulutus
  • Turun yliopisto: Pohjoismaiset kielet, kielten tutkinto-ohjelma

Kotimaiset kielet: saame

  • Oulun yliopisto:
    • Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, pohjoissaamen linja
    • Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, inarinsaamen linja
    • Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, koltansaamen linja

Vieraat kielet alkeistasolta sekä kielitieteet

  • Helsingin yliopisto: Maailman kielet ja kielitieteet, kielten kandiohjelma
  • Turun yliopisto:
    • Italia, kielten tutkinto-ohjelma
    • Kiinan kieli, kielten tutkinto-ohjelma
  • Åbo Akademi: Ryska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk

Vieraat kielet: englanti

  • Helsingin yliopisto: Englanti, kielten kandiohjelma
  • Itä-Suomen yliopisto: Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen, Joensuu
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
    • Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
    • Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
  • Oulun yliopisto: Englannin kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen yliopisto: Englanti, Kielten koulutus
  • Turun yliopisto: Englannin kieli, kielten tutkinto-ohjelma
  • Åbo Akademi: Engelska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk

Vieraat kielet: espanja

  • Helsingin yliopisto: Espanja, kielten kandiohjelma
  • Turun yliopisto: Espanja, kielten tutkinto-ohjelma

Vieraat kielet: italia

  • Helsingin yliopisto: Italia, kielten kandiohjelma

Huom. Turun yliopiston italian hakukohde löytyy kohdasta vieraat kielet alkeistasolta sekä kielitieteet.

Vieraat kielet: ranska

  • Helsingin yliopisto: Ranska, kielten kandiohjelma
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
    • Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
    • Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
  • Turun yliopisto: Ranska, kielten tutkinto-ohjelma
  • Åbo Akademi: Franska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk

Vieraat kielet: saksa

  • Helsingin yliopisto: Saksa, kielten kandiohjelma
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
    • Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
    • Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
  • Oulun yliopisto: Saksan kieli ja kulttuuri, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen yliopisto: Saksa, Kielten koulutus
  • Turun yliopisto: Saksan kieli, kielten tutkinto-ohjelma
  • Åbo Akademi: Tyska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk

Vieraat kielet: venäjä

  • Helsingin yliopisto:
    • Venäjä äidinkielenä, kielten kandiohjelma
    • Venäjä vieraana kielenä, kielten kandiohjelma
  • Jyväskylän yliopisto:
    • Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
    • Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
    • Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
  • Itä-Suomen yliopisto: Venäjän kieli, Joensuu
  • Tampereen yliopisto: Venäjä, Kielten koulutus

Huom. Åbo Akademin venäjän hakukohde löytyy kohdasta vieraat kielet alkeistasolta sekä kielitieteet.

Valintaperusteet

Samaa valintakoetta käyttävien hakukohteiden valintaperusteissa voi olla eroavaisuuksia esimerkiksi valintakokeen minimipisterajoissa. Lue kunkin hakukohteen valintaperusteet Opintopolusta.