Skip to main content

Valintakokeet

Yliopistot järjestävät yhdeksän kansallista valintakoetta (eli pääsykoetta) vuonna 2025. Kansalliset valintakokeet ovat digitaalisia. Alla on kerrottu, mille koulutusaloille voit hakea kullakin valintakokeella.

Valintakokeilla (eli pääsykokeilla) valitaan noin puolet uusista opiskelijoista kanditason opintoihin. Valintakokeet ovat käytössä myös joissakin maisteritason koulutusten valinnoissa.

Yliopistojen kansalliset valintakokeet 2025

Alla on kerrottu, mille koulutusaloille voit hakea kullakin kansallisella valintakokeella. Koulutusalalistaus on yleisluontoinen. Tarkista aina hakukohteen valintaperusteista (Opintopolusta), mitä valintakoetta hakukohteesi käyttää. Lue lisää valintakokeista kunkin valintakokeen omalta sivulta.

  • Valintakoe A: Fysiikka, kemia, matemaattiset tieteet, nanotiede, tietojenkäsittelytieteet ja tekniikka
  • Valintakoe B: Biokemia ja molekyylibiotieteet, biolääketiede, eläinlääketiede, farmasia, hammaslääketiede, lääketiede ja ravitsemustiede
  • Valintakoe C: Biologia ja ympäristötieteet, elintarviketieteet, geotieteet, maantiede, maataloustiede ja metsätieteet
  • Valintakoe D: Logopedia, psykologia, terveystieteet ja hoitotiede sekä valmennustiede ja liikuntabiologia
  • Valintakoe E: Kasvatustieteet ja liikuntapedagogiikka
  • Valintakoe F: Kauppatieteet, taloustiede, tietojärjestelmätiede sekä ympäristö- ja elintarviketalous
  • Valintakoe G: Hallintotiede, oikeustiede, sosiaalitieteet, viestintätieteet ja yhteiskuntatieteet sekä liikunnan yhteiskuntatieteet
  • Valintakoe H: Filosofia, historia, kulttuurien tutkimus, taiteiden tutkimus ja teologia
  • Valintakoe I: Kielet, kielitieteet ja kirjallisuustieteet

Eri hakukohteiden opiskelijavalinnan tuloksia ei välttämättä julkaista samana päivänä, vaikka niissä käytettäisiin samaa valintakoetta. Yliopistot eivät tiedota tulosten julkaisupäivistä etukäteen. Näet omat tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa heti, kun tulokset on julkaistu. Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa, sinulle kerrotaan asiasta myös sähköpostitse.

Mitä tarvitset mukaan valintakokeeseen?

Tarvitset valintakokeeseen mukaan kannettavan tietokoneen sekä voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Lue valintakokeeseen osallistumisen ohjeista kannettavan tietokoneen laitteistovaatimukset sekä muita tärkeitä ohjeita valintakoepäivään.

Valintakokeeseen osallistumisen ohjeet

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan yksilöllisiä käytännönjärjestelyjä valintakoetilanteessa. Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman tai haitan vuoksi. Tutustu yksilöllisten järjestelyjen hakemisen ohjeisiin, jos tarvitse yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen.

Yksilöllisten järjestelyjen hakemisen ohjeet

Muut valintakokeet

Joillakin koulutusaloilla on kirjallisten valintakokeiden sijaan tai lisäksi muunlaisia valintakokeita.

Soveltuvuuskokeet sisältävät yleensä haastattelun, mutta niihin voi kuulua myös muun muassa kirjallisia osioita. Soveltuvuuskokeita käytetään esimerkiksi opettajankoulutuksen hakukohteissa.

Taidealojen valintakokeet Aalto-yliopistossa, Lapin yliopistossa, Taideyliopistossa ja Tampereen yliopistossa poikkeavat muista. Ne ovat tyypillisesti moniosaisia ja koostuvat muun muassa erilaisista kirjallisista ja suullisista yksilö- ja ryhmätehtävistä.

Arkkitehtuurin valintakokeisiin puolestaan sisältyy piirustus- ja suunnittelukoe.

Tarvitset valintakokeeseen aina mukaan voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Tarkista, mitä muuta tarvitset valintakokeeseen mukaan ja lue tarkemmat valintakoeohjeet sen yliopiston sivuilta, joka järjestää kyseisen valintakokeen.