Skip to main content

Yliopistojen opowebinaari 3.11.2023

Kansallinen yliopistovalinnat -opowebinaari järjestetään 3.11.2023 klo 9-12

Webinaari on suunnattu erityisesti toisen asteen oppilaitosten opinto-ohjaajille. Webinaarissa käydään läpi eri yliopistoalojen valintaperusteita. Mukana webinaarissa on yhteisvalintojen koordinaattoreita ja eri yliopistojen edustajia sekä opiskelijavalintojen kehittämishanke. Webinaari järjestetään suomeksi.

Webinaarin osallistumislinkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostiin. Webinaarista tehdään tallenne, joka lisätään tälle sivulle webinaarin jälkeen. Tallenne tekstitetään ruotsiksi. Myös webinaarin esitykset lisätään tälle sivulle suomeksi ja ruotsiksi webinaarin jälkeen.

Webinaarin ohjelma

09.00 Tilaisuuden avaus
09.05 Opiskelijavalintojen kehittäminen
09.15 Yleistä kevään 2024 valinnoista ja yliopistovalinnat.fi -sivusto
09.25 Tauko
09.30 Alakohtaiset esittelyt kevään 2024 valinnoista
10.30 Tauko
10.40 Alakohtaiset esittelyt kevään 2024 valinnoista
12.00 Tilaisuus päättyy

Webinaarin materiaalit

Kevään 2024 valintojen diaesitys (päivitetty 3.11.2023, muokattu Biokemian ja molekyylibiotieteiden valintakoepäivämäärä)

Huomioithan, että valintaperusteiden virallinen tiedotuskanava on Opintopolku. Valintaperusteet tulee siis tarkistaa aina Opintopolusta.

Opiskelijavalintojen kehittämishankkeen diaesitys

Tietoa opiskelijavalintojen kehittämishankkeesta ja hankkeen järjestämistä tilaisuuksista löydät hankkeen blogista.

Webinaarin tallenne.

Kysymykset ja vastaukset

Alle on koottu vastaukset keskeisimpiin ennen webinaaria ja sen aikana esitettyihin kysymyksiin. Joitain kysymyksiä on hieman tiivistetty webinaarissa esitetystä. Lisää kysymyksiä ja vastauksia lisätään marraskuun aikana.

Rinnastuuko suomi tai ruotsi toisena kielenä (S2/R2) yliopistovalinnoissa äidinkieleen ja kirjallisuuteen?

Suomi tai ruotsi toisena kielenä rinnastetaan yliopistovalinnoissa äidinkieleen ja kirjallisuuteen. Päätös perustuu lakiin ylioppilastutkinnosta (502/2019), jonka mukaan ”Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet järjestetään suomen, ruotsin ja saamen kielissä. Suomen ja ruotsin kielissä voidaan järjestää äidinkieleltään suomen- ja ruotsinkielisille tarkoitettujen kokeiden lisäksi kokeet, jotka perustuvat suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään”.

On kuitenkin huomioitava, että S2 tai R2 rinnastumisessa äidinkieleen ja kirjallisuuteen on otettava huomioon kolme eri asiaa:

  1. S2/R2 pisteyttäminen todistusvalinnassa samalla tavalla äidinkielen ja kirjallisuuden kanssa
  2. S2/R2 rinnastuminen kynnysehtona äidinkieleen ja kirjallisuuteen todistusvalinnassa
  3. Kielitaidon osoittaminen S2/R2 -ylioppilaskokeella

1. S2/R2 pisteyttäminen todistusvalinnassa samalla tavalla äidinkielen ja kirjallisuuden kanssa

S2/R2 pisteytetään todistusvalinnassa pääasiassa samoin kuin äidinkieli ja kirjallisuus vuosien 2024–25 todistusvalinnassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vuodesta 2026 eteenpäin S2/R2 pisteytetään todistusvalinnassa samoin kuin äidinkieli ja kirjallisuus kaikissa hakukohteissa.

Poikkeukset vuosien 2024–25 pisteytyksessä Helsingin yliopiston hakukohteissa:

  • hakukohteessa Pohjoismaiset kielet (ruotsi toisena kotimaisena kielenä) äidinkielenä huomioidaan vain suomi äidinkielenä
  • hakukohteessa Nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur äidinkielenä huomioidaan vain ruotsi äidinkielenä
  • hakukohteessa Suomen kieli ja kulttuuri äidinkielenä huomioidaan vain suomi toisena kielenä
  • hakukohteessa Suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus äidinkielenä huomioidaan vain suomi äidinkielenä
  • hakukohteessa Venäjä vieraana kielenä äidinkielenä huomioidaan vain suomi, ruotsi tai saame äidinkielenä.

2. S2/R2 rinnastuminen kynnysehtona äidinkieleen ja kirjallisuuteen todistusvalinnassa

Kynnysehdoissa äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet suomen/ruotsin kielessä rinnastuvat pääasiassa S2/R2 -kokeisiin. Jos kynnysehdoksi on siis määritelty äidinkieli ja kirjallisuus, tarkoitetaan sillä äidinkielen ja kirjallisuuden kokeita suomen, ruotsin tai saamen kielissä sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeita. Tästä on muutama poikkeus vuosina 2024–25 sekä vuodesta 2026 eteenpäin.

Poikkeukset vuosina 2024–25:

  • Helsingin yliopiston hakukohteessa Nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur kynnysehtona on ruotsi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M. R2-arvosanalla ei siis voi täyttää kynnysehtoa.
  • Helsingin yliopiston hakukohteessa Suomen kieli ja kulttuuri kynnysehtona on suomi toisena kielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M.
  • Helsingin yliopiston hakukohteessa Suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus kynnysehtona on suomi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M.
  • Jyväskylän yliopiston hakukohteessa Kieliasiantuntija, suomen kieli kynnysehtona on suomi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M tai suomi toisena kielenä suoritettuna arvosanalla L tai suomi toisena kotimaisena kielenä suoritettuna arvosanalla L.
  • Jyväskylän yliopiston hakukohteessa suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettaja kynnysehtona on suomi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M tai suomi toisena kielenä suoritettuna arvosanalla L tai suomi toisena kotimaisena kielenä suoritettuna arvosanalla L.
  • Tampereen yliopiston hakukohteessa suomen kieli kynnysehtona on suomi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M tai suomi toisena kielenä suoritettuna vähintään arvosanalla E.
  • Turun yliopiston hakukohteessa kirjallisuustieteet kynnysehtona on suomi äidinkielenä suoritettuna vähintään arvosanalla M.

Poikkeukset vuodesta 2026 eteenpäin:

  • Helsingin yliopiston hakukohteessa suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus kynnysehdon voi täyttää ainoastaan suomen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen arvosanalla M.
  • Helsingin yliopiston hakukohteessa suomen kieli ja kulttuuri kynnysehdon voi täyttää ainoastaan suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen (S2) arvosanalla M tai suomi toisena kotimaisena kielenä pitkä oppimäärä -kokeen arvosanalla M.

3. Kielitaidon osoittaminen S2/R2 -ylioppilaskokeella

Kaikkien hakijoiden on osoitettava kielitaito siinä kielessä, joka on hakukohteen kieli (suomi, ruotsi tai englanti). Yleensä kielitaito tulee osoitettua ylioppilaskokeella.

Kielitaidon voi esimerkiksi osoittaa hyväksytyllä (vähintään arvosana A) suomen/ruotsin äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella tai S2/R2 -kokeella pääasiassa kaikissa hakukohteissa. Mikäli hakija ei ole suorittanut mitään näistä kokeista, tarkista Opintopolussa julkaistuista valintaperusteista, miten kielitaito todennetaan.

Tuleeko englanninkielisistä koulutuksista yhtenäinen tieto yliopistovalinnat.fi -sivustolle?

Englanninkielisistä koulutuksista löytyy tietoa Opintopolusta ja yliopistojen omilta sivuilta. Jos englanninkielinen koulutus käyttää todistusvalinnan pisteytystä, pisteytys löytyy yliopistovalinnat.fi -sivustolta. Pisteytykset ovat samoja kuin kotimaiskielisissä ohjelmissa, mutta helpoiten näihin voi tutustua vaihtamalla kielen englanniksi, sillä tällöin sivustolla ei näy kotimaiskielisten ohjelmien pisteytyksiä.

Todistusvalinta

Opiskelijoiden yo-tulokset tulevat toukokuun puolivälissä. Ehtiikö todistusvalinnat tulla valmiiksi ennen ensimmäisiä pääsykokeita.

Kunkin hakukohteen todistusvalinnan tulokset pyritään saada julkaistua aina ennen kyseisen hakukohteen valintakoetta. Valitettavasti tämä ei aina onnistu aikataulun ollessa hyvin tiukka. Tästä syystä valintakokeiden kehittämishankkeessa yksi tavoite onkin saada väljyyttä tähän kohtaan valintoja. Ensi vuosi menee kuitenkin vielä ainakin tällä erittäin tiukalla aikataululla.

Jos jossakin hakukohteessa pisteytetään esimerkiksi äidinkieli ja 4 parasta ainetta, voiko kaikki nuo neljä olla reaaliaineita?

Kyllä, kaikki voivat olla reaaleja.

Voitaisiinko koota tietoa siitä, millä aloilla todistusvalintaan voivat osallistua vain ensikertalaiset hakijat ja millä aloilla muutkin ja mikä on ollut edellisten vuosien tilanne? Tämä vaikuttaa osalla opiskelijoista hakusuunnitelmiin / opiskelupaikan vastaanottamiseen merkittävästi.

Suurempia muutoksia ensikertalaiskiintiöihin ei ole suunnitteilla. Yksittäiset hakukohteet voivat harkintansa mukaan tehdä muutoksia. Näitä ei ole koottu mihinkään ainakaan tällä hetkellä, mutta asia laitetaan yliopistovalinnat.fi -sivujen kehityslistalle.

Aikataulut

Onko kevään yhteishaun ajankohdalle suunnitteilla muutoksia? Tällä hetkellä ajankohta on haastava ennen kaikkea abiturientin mutta myös opojen näkökulmasta, kun yhteishaku ja ylioppilaskirjoitukset ovat täysin samaan aikaan. Muutamalla päivällä siirtäminenkin olisi hyvä niin ettei opiskelijan tarvitse murehtia yhtä aikaa kirjoitusten kanssa yhteishakua.

Yhteishaun aikataulusta vastaa Opetushallitus. Ongelma on siellä tiedostettu, ja aikataulun kehittämistä pohditaan yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa.

Voisiko valintakoepäivistä saada listauksen? Hakija voisi katsoa, mihin hänen on järkevää valmistautua tai meneekö päällekkäin.

Tieto voitaisiin koota yliopistovalinnat.fi -sivuille vuodelle 2025. Vuoden 2024 osalta yliopistovalinnat.fi -sivuille listataan tieto Vallu-valintakoepalvelussa toteutettavista valintakokeista vuoden 2023 loppuun mennessä. Kunkin hakukohteen valintaperusteista Opintopolusta löytyy tieto valintakokeen ajankohdasta. Tieto löytyy yleensä myös yhteisvalintojen sivuilta, jos yhteisvalinnalla on omat verkkosivut.

Valintojen kehittäminen

Onko jossakin hyvä kooste yleisistä korkeakouluvalmiuksista? Lukiolaisia voisi kannustaa opiskelemaan tavoitteellisesti.

Tämä on hyvä ajatus. Opiskelijavalintojen kehittämishanke laittaa tämän korvan taakse, jos pystyisivät tuottaa tällaisen.

Onko tulossa muutoksia siihen, mihin valintakokeet perustuvat jatkossa? Mihin oppiaineisiin esimerkiksi lääketieteellisen alan valintakoe tulee jatkossa perustumaan? Milloin muutoksista tiedotetaan?

Valintakokeiden kehittäminen on kesken. Lääketieteen tai muidenkaan koulutusalojen keskeinen sisältö ei ole muuttumassa. Yliopistot tiedottavat vuonna 2025 järjestettävistä valintakokeista ja niiden vaatimuksista keväällä 2024. Lisää lukiolaisten ohjauksesta valintojen muuttuvassa maailmassa voi lukea opiskelijavalintojen kehittämishankkeen blogista.

IB-tutkinnot

Onko suunnitteilla sellaista parannusta, että IB lopputulokset menisivät IBO:lta suoraan Opintopolkuun ja siten kaikkien oppilaitosten käytettäväksi?

Opintopolusta järjestelmänä ja sen rajapinnoista (miten eri järjestelmät keskustelevat keskenään) vastaa Opetushallitus. Valitettavasti ei ole tarkempaa tietoa, milloin tältä osin on tulossa kehitystä Opintopolkuun.

Priorisointi ensimmäisessä yhteishaussa

Onko jatkossakin ajatuksena, että ensimmäisessä kk-haussa kohteita ei tarvitse priorisoida ja hakija voi saada ko. hausta useammankin paikan?

Priorisointikäytänteet pysyvät ennallaan ensimmäisessä yhteishaussa ainakin keväällä 2024, eli hakukohteita ei tarvitse priorisoida ja hakijalle voidaan tarjota useampaa opiskelupaikkaa.

Alakohtaiset kysymykset

DIA-valinta: DIA-nettisivuilla sanotaan, että valintakoevalinnassa valitaan 20%. Lisäksi kilpailumenestyksellä voidaan valita useita opiskelijoita. Lasketaanko kilpailumenestyksellä valitut todistusvalinnan vai pääsykoevalinnan osuudesta?

Kilpailumenestysvalinnassa ei ole etukäteen määritelty aloituspaikkoja, vaan kaikki jotka täyttävät valintakriteerit valitaan. Vain muutamissa hakukohteissa kilpailumenestyksellä valittavien määrä on rajattu. Todistusvalinnan ja valintakoevalinnan kiintiöt ei vaikuta tähän, eli kilpailumenestyksellä valitut valitaan todistusvalinnalla ja pääsykoevalinnalla valittavien ”päälle”.

DIA-valinta: Onko diplomi-insinööri-valinnan valintakoetta suunnitteilla muuttaa sähköiseksi vai onko tarkoitus pitää paperisena?

On suunnitteilla muuttaa koe sähköiseksi lähivuosina.

Psykologia: Vuonna 2024 psykologian yhteisvalinnassa on mukana uusi hakukohde, Helsingin yliopiston Soveltavan psykologian kandiohjelma (psykologian kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)). Mihin tehtäviin soveltavasta psykologian kandiohjelmasta on tarkoitus työllistyä?

Erityisesti yritysten ja yhteisöjen asiantuntijapsykologitehtäviin on tarkoitus työllistyä. Koulutusohjemassa on jo kandivaiheessa työelämäopintoja ja -yhteistyötä.

Psykologia: Suoritetaanko kaikissa psykologian ohjelmissa maisteriopinnot ja saako niihin automaattisesti opiskeluoikeuden?

Kaikissa psykologian ohjelmissa suoritetaan maisteriopinnot ja samalla opinto-oikeudella saa oikeuden suorittaa opinnot maisterintutkintoon asti. Uuden Soveltavan psykologian kandiohjelman maisterivaihe käynnistyy ensimmäisen kerran syksyllä 2027.

Sotatieteet: Onko sotatieteisiin tulossa todistuspisteytyksiin muutoksia vuodelle 2026?

Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa muutoksia pisteytyksiin.

Sotatieteet: Rinnastuuko S2/R2 todistusvalinnassa sotatieteissä?

S2/R2 voi saada pisteitä maanpuolustuskorkeakoulun pisteytystaulukon mukaisesti. Vuoden 2024 valintakriteerit julkaistaan upseeriksi.fi -nettisivuilla alkuvuodesta.

VAKAVA: Voiko hakija valita, osallistuuko hän todistusvalintaan vai vakava-kokeeseen?

Jos olet ylioppilas, olet automaattisesti mukana todistusvalinnassa. Jotta voit hakea avoimen väylässä, sinun tulee merkitä se hakuvaiheessa Opintopolun hakulomakkeelle. Huomioi, että sinun tulee täyttää avoimen väylän hakuehdot (katso valintaperusteet Opintopolusta). Jos saat todistusvalinnassa tai avoimen väylässä kutsun jonkin hakemasi hakukohteen soveltuvuuskokeeseen, sinulla ei ole syytä osallistua VAKAVA-kokeeseen. Jos todistusvalinnan tai avoimen väylän pisteesi eivät riittäneet jonkin hakukohteesi soveltuvuuskoekutsuun, voit vielä tavoitella kutsua VAKAVA-kokeessa.

Tämä vastaus linkkeineen sekä muita kysymyksiä ja vastauksia VAKAVA-valintayhteistyöstä löytyy Kasvatusalan valintayhteistyöverkoston verkkosivuilta.

VAKAVA: Onko varhaiskasvatuksella harkinnassa pienentää ensikertalaisuuskiintiötä?

Ei ole ollut suunnitelmissa pienentää.

VAKAVA kommer alltså innan resultatet av betygsantagningen meddelats?/Onko VAKAVA-koe ennen todistusvalinnan tulosten julkaisua?

VAKAVA-koe on perjantaina 24.5.2024 klo 9–12. Kaksivaiheissa hakukohteissa (opettajankoulutus) kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella pyritään lähettämään sähköpostitse 22.5.2024, kuitenkin viimeistään 5.6.2024 mennessä. Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella. Yksivaiheissa hakukohteissa (esim. yleinen kasvatustiede) todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 22.5.2024. VAKAVA-koevalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 4.7.2024 Oma Opintopolku -palvelussa.