Skip to main content

Usein kysyttyä digitaalisista valintakokeista – Vallu-valintakoepalvelu

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi digitaalisten valintakokeiden ohjeista? Tutustu usein kysyttyjen kysymysten vastauksiin tällä sivulla.

Yliopistojen hakijapalvelut auttavat sinua mielellään, jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan.

Voiko valintakokeeseen osallistua kannettavalla tietokoneella, jossa on kosketusnäyttö?

Kyllä voi. Suosittelemme kuitenkin, että käytät hiirtä ja/tai näppäimistöä tehtäviin vastatessa, jotta et esimerkiksi vahingossa vaihda valitsemaasi monivalintatehtävän vastausvaihtoehtoa.

Muistathan tarkistaa, että tietokoneesi täyttää yllä mainitut laitteistovaatimukset käyttöjärjestelmän ja selaimen osalta.

Voiko valintakokeeseen osallistua Microsoft Surface -laitteella tai muulla vastaavalla hybridilaitteella?

Microsoft Surface 2-in-1-tietokone tai vastaava hybridilaite on sallittu, jos siihen on kiinnitetty näppäimistö, jolloin sitä voi käyttää normaalin kannettavan tietokoneen tavoin. Pelkkänä tablettina ilman näppäimistöä Microsoft Surface -laite tai vastaava hybridilaite ei käy.

Voinko käyttää Internetiä, Word-tekstinkäsittelyohjelmaa tai muita tietokoneohjelmia valintakokeen aikana?

Et voi. Vain koejärjestelmän käyttö on sallittua. Minkä tahansa muun verkkosivun, tiedoston, ohjelmiston, laitteen, tietokoneen oman laskimen, tavaran, tms. käyttäminen koetilassa ollessasi (ennen koetta, sen aikana ja sen jälkeen) voi johtaa kokeen hylkäämiseen. Myös muu kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen. Koejärjestelmän ja sen sisällön tallentaminen on kiellettyä. Puhelinta saa käyttää kokeeseen sisään tullessa ja kokeesta lähtiessä tunnisteen (QR-koodin) näyttämiseksi.

Miten esteettömyys on huomioitu digitaalisissa valintakokeissa?

Hakijan on mahdollista saada valintakokeeseen yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä. Digitaalinen koe on laajemmin saavutettava mm. näkövammaisille tai lukivaikeudesta kärsiville hakijoille kuin paperipohjainen koe.

Mitä jos minulla ei ole omaa kannettavaa tietokonetta?

Yliopistot eivät voi tarjota hakijoille tietokoneita lainaan. Hakeminen on yliopistoon hakevalle maksutonta. Siihen voi kuitenkin liittyä kuluja, jotka syntyvät esimerkiksi ennakkomateriaalin ostamisesta, kannettavan tietokoneen vuokraamisesta ja koepaikalle saapumisesta. Eduskunnan oikeusasiamies on nimenomaisesti arvioinut tietokoneen edellyttämistä hakijalta opiskelijavalinnassa, ja yliopistot ovat ottaneet tämän arvion huomioon.

Kannettavia tietokoneita voi vuokrata ulkopuolisilta toimijoilta. Asettamalla hakusanaksi googleen tai muuhun hakukoneeseen esimerkiksi ”tietokoneen vuokraus”, löytyy vuokrauspalveluita tarjoavia yrityksiä. Oman kunnan sosiaalitoimen puoleen kannattaa kääntyä hyvissä ajoin, mikäli taloudellinen tilanne aiheuttaa haasteita valintakokeeseen osallistumiselle.

Mitä jos minulla on teknisiä ongelmia valintakokeessa?

Yliopistot tarjoavat hakijoille valintakoetilaisuudessa lähitukea kannettavan tietokoneen ja digitaalisen valintakoejärjestelmän käyttöön. Näin huolehditaan, että hakijat pystyvät suorittamaan digitaalisen valintakokeen mahdollisista teknisistä haasteista huolimatta.