Urvalsprov I
Sidans innehåll
Utbildningsområden som använder urvalsprov I
- Litteraturvetenskaper
- Inhemska språk: finska, svenska och samiska
- Främmande språk (grundnivå) och språkvetenskaper
- Främmande språk som kräver kunskaper i språket i fråga
Listan över utbildningsområden är generell. Kontrollera alltid i antagningsgrunderna för ansökningsmålet eller i listan över ansökningsmål på denna sida vilket urvalsprov ditt ansökningsmål använder.
Strukturen för urvalsprov I
I urvalsprovet ingår en gemensam del som alla sökande som deltar i urvalsprovet ska genomföra. I urvalsprovet ingår dessutom tretton differentierade delar. Du kommer att behöva utföra differentierade delar om du har sökt i ansökningsmål som använder dem. Läs i Studieinfo i antagningsgrunderna för ditt ansökningsmål huruvida det använder sig av differentierade delar.
Urvalsprov I består av:
- en gemensam del
- en differentierad del i litteratur
- en differentierad del i finska (på förstaspråksnivå)
- en differentierad del i finska (inte på förstaspråksnivå)
- en differentierad del i svenska (på förstaspråksnivå)
- en differentierad del i svenska (inte på förstaspråksnivå)
- en differentierad del i nordsamiska
- en differentierad del i engelska
- en differentierad del i spanska
- en differentierad del i italienska
- en differentierad del i franska
- en differentierad del i tyska
- en differentierad del i ryska (inte på förstaspråksnivå) och
- en differentierad del i ryska (på förstaspråksnivå).
Urvalsprovets delar kan göras i den ordning man vill, men varje del som öppnats måste göras till slut på en gång och man kan inte återvända till delen senare.
Beskrivning av urvalsprov I
Den gemensamma delen
Den gemensamma delen mäter den sökandes allmänna språkliga färdigheter, d.v.s. förmågan att förstå och tolka språket och dess fenomen. Den gemensamma delen mäter också den sökandes förmåga att lära sig, förstå och tillämpa information samt analysera material. Du kan till exempel använda språket som ett verktyg för logiskt tänkande och problemlösning, analysera strukturer och innebörd i texter, meningar och ord samt tillämpa den information du får från texten.
Den gemensamma delen grundar sig på det material som delas ut i provet, och dessutom ska du ha färdigheter som motsvarar innehållet i läroämnet modersmål och litteratur i gymnasiet (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). Materialet som delas ut i provet kan till exempel handla om språk, lingvistik, litteratur, kultur, samhälle eller aktuella ämnen.
Den gemensamma delen innehåller till exempel flervals- och luckfrågor.
Differentierad del i litteratur
Den differentierade delen i litteratur mäter den sökandes förmåga att tolka och analysera skönlitterär text med att tillämpa teoretisk information. För den differentierade delen i litteratur ska du i förväg bekanta dig med en vetenskaplig artikel som publiceras 2.6.2025 kl. 9.00 på webbplatsen universitetsantagning.fi.
I urvalsprovet skrivs ett essäsvar där förhandsmaterialet tillämpas på ett skönlitterärt material som delas ut vid provtillfället. Förhandsmaterialet finns även tillgängligt vid provtillfället.
Differentierad del i finska (på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i finska (på förstaspråksnivå) mäter den sökandes språkförmåga och språkkännedom särskilt med tanke på analys och tolkning av texter, språklig slutledningsförmåga samt grammatikens, ordförrådets och standardspråkets normer. Du ska ha färdigheter som motsvarar innehållet i läroplanen för finska och litteratur eller läroplanen för finska som andraspråk och litteratur i grundskolan och gymnasiet (Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i finska (på förstaspråksnivå) innehåller till exempel flervals- och luckfrågor. I provet kan man dessutom dela ut material, till exempel en kort medietext eller en skönlitterär text, som en del av uppgifterna gäller.
Differentierad del i finska (inte på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i finska (inte på förstaspråksnivå) mäter den sökandes kunskaper i finska, särskilt kunskaper i textförståelse och materialbaserat skrivande. Delen mäter också hanteringen av finska språkstrukturer och ordförråd. I provet delas ut material, till exempel en kort medietext eller en skönlitterär text.
I den differentierade delen i finska (inte på förstaspråksnivå) finns minst en skrivuppgift som utgår från det material som delas ut i provet. Provet kan också innehålla till exempel flervals- och luckfrågor.
Du ska ha färdigheter i finska språket som motsvarar innehållet i lärokursen finska som andraspråk och litteratur (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). Studierna börjar på färdighetsnivå B2.
Differentierad del i svenska (på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i svenska (på förstaspråksnivå) mäter den sökandes språkfärdigheter och språkkunskaper särskilt när det gäller analys och tolkning av texter, språklig slutledningsförmåga samt grammatik, ordförråd och standardspråkliga normer. Du ska ha kunskaper och färdigheter som motsvarar innehållet i lärokursen i svenska språket och litteraturen för grundskolan och gymnasiet eller lärokursen i svenska som andraspråk och litteratur (Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i svenska (på förstaspråksnivå) omfattar till exempel flervalsfrågor och luckfrågor. Dessutom kan provet innehålla uppgifter i anslutning till bifogat material, till exempel en kort medietext eller en skönlitterär text.
Differentierad del i svenska (inte på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i svenska (inte på förstaspråksnivå) mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik, ordförråd och läsförståelse. Du ska minst ha kunskaper och färdigheter i svenska som motsvarar innehållet i gymnasiets B1-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). I provet kan man dessutom dela ut material, till exempel en kort svensk novell eller en artikel som handlar om språk.
Den differentierade delen i svenska (inte på förstaspråksnivå) innehåller till exempel flervals- och luckfrågor.
Differentierad del i nordsamiska
Den differentierade delen i nordsamiska mäter den sökandes språkkunskaper i nordsamiska med fokus på grammatik och skriftlig produktion. Du ska minst ha färdigheter i nordsamiska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i nordsamiska kan innehålla till exempel luckfrågor samt skriv- och översättningsuppgifter.
Differentierad del i engelska
Den differentierade delen i engelska mäter den sökandes behärskning av engelsk grammatik och ordförråd samt färdigheter i språkligt tänkande och analys av skriftliga texter. Du ska minst ha färdigheter i engelska som motsvarar innehållet i gymnasiets A-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). I provet delas dessutom ut material som kan handla om till exempel engelska språket, lingvistik eller skönlitteratur.
Den differentierade delen i engelska innehåller till exempel flervals- och luckfrågor.
Differentierad del i spanska
Den differentierade delen i spanska mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik, ordförråd och läsförståelse. Du ska minst ha färdigheter i spanska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). I provet kan man dessutom dela ut ett kort skriftligt material.
Den differentierade delen i spanska kan innehålla till exempel flervals- och luckfrågor samt uppgifter som mäter den skriftliga produktionen.
Differentierad del i italienska
Den differentierade delen i italienska mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik och ordförråd. Du ska minst ha färdigheter i italienska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i italienska kan innehålla till exempel flervals- och luckfrågor samt uppgifter som mäter den skriftliga produktionen.
Differentierad del i franska
Den differentierade delen i franska mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik, ordförråd och stavning. Du ska minst ha färdigheter i franska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i franska kan innehålla till exempel flervals- och luckfrågor samt uppgifter som mäter skriftlig produktion.
Differentierad del i tyska
Den differentierade delen i tyska mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik, ordförråd och läsförståelse. Du ska minst ha färdigheter på tyska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). I provet kan man dessutom dela ut ett kort skriftligt material.
Den differentierade delen i tyska innehåller till exempel flervals- och luckfrågor.
Differentierad del i ryska (inte på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i ryska (inte på förstaspråksnivå) mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik, ordförråd och läsförståelse. Du ska minst ha färdigheter i ryska som motsvarar innehållet i gymnasiets B3-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). I provet kan man dessutom dela ut material, till exempel en kort text på ryska.
Den differentierade delen i ryska (inte på förstaspråksnivå) kan innehålla till exempel flervals- och luckfrågor.
Differentierad del i ryska (på förstaspråksnivå)
Den differentierade delen i ryska (på förstaspråksnivå) mäter den sökandes språkkunskaper med fokus på grammatik och ordförråd. Du ska minst ha färdigheter i ryska som motsvarar innehållet i gymnasiets A-lärokurs (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019).
Den differentierade delen i ryska (på förstaspråksnivå) kan innehålla till exempel flervals- och luckfrågor.
I bedömningen av urvalsprovet förbehålls möjligheten att göra poängändringar och/eller ta bort uppgifter eller deluppgifter från bedömningen i efterhand av grundad anledning.
Förhandsmaterial för den differentierade delen i litteratur
Till den differentierade delen i litteratur i urvalsprov I hör förhandsmaterial som publiceras här 2.6.2025 kl. 9.00.
Det finns inget förhandsmaterial i den gemensamma delen och i de andra differentierade delarna i urvalsprov I.
Platserna för urvalsprovet
På ansökningsblanketten för den gemensamma ansökan i Studieinfo ska du välja på vilken ort du deltar i urvalsprovet. Du kan inte ändra ditt val efter att ansökningstiden har gått ut.
Urvalsprov I ordnas på följande orter:
- Helsingfors
- Joensuu
- Jyväskylä
- Kuopio
- Mariehamn
- Tammerfors
- Uleåborg
- Vasa
- Åbo
Tidpunkt för urvalsprovet
Urvalsprov I ordnas fredag 6.6.2025 kl. 10.00
Längd på delarna i urvalsprov I:
- den gemensamma delen: 1,5 timme
- de differentierade delerna: 1 timme / differentierad del
Den totala längden på ditt prov beror på vilka delar du gör. Observera dock att provets maximala längd är 5 timmar (för sökanden som beviljats tilläggstid 6 timmar 40 minuter). Om du gör fyra, fem eller sex differentierade delar kan du inte använda en hel timme för att fullgöra varje differentierad del, utan du har sammanlagt 5 timmar (med tilläggstid 6 timmar 40 minuter) tid att genomföra alla delarna i provet.
Kom till urvalsprovet i god tid, så att du i lugn och ro kan förbereda din dator för urvalsprovet. Dörrarna till provlokalen stängs kl. 10.00. Om du anländer efter det släpps du inte in. Förbered dig på att den exakta sluttiden för urvalsprovet kan försenas till exempel om provet inte kan inledas exakt kl. 10..
Vad behöver du ta med dig till urvalsprovet?
Du behöver ta med dig en bärbar dator samt ett giltigt identitetsbevis till urvalsprovet. Läs om de tekniska kraven för den bärbara datorn samt andra viktiga anvisningar för urvalsprovsdagen i anvisningarna för att delta i urvalsprovet.
Ansökningsmål som använder urvalsprov I
Nedan finns listat vilka ansökningsmål som använder urvalsprov I.
Litteraturvetenskaper
- Jyväskylä universitet: Kirjallisuuden kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Tammerfors universitet: Kirjallisuustieteen koulutus
- Åbo universitet: Kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelma
Inhemska språk: finska
- Helsingfors universitet:
- Suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
- Suomen kieli ja kulttuuri (hakijan ensikieli muu kuin suomi), kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
- Jyväskylä universitet:
- Suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, suomen kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, suomen kieli
- Tammerfors universitet: Suomen kieli, Kielten koulutus
- Uleåborgs universitet: Suomen kieli ja kirjallisuudentutkimus, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Finska språket, utbildningsprogrammet i språk
- Åbo universitet: Suomen kieli ja suomalais-ugrilainen kielentutkimus, kielten tutkinto-ohjelma
- Östra Finlands universitet: Suomen kieli ja kirjallisuus, Joensuu
Inhemska språk: svenska
Utbildningar där man studerar svenska på modersmålsnivå
- Helsingfors universitet: Nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer
- Åbo Akademi: Svenska språket, utbildningsprogrammet i språk
Utbildningar där man studerar svenska som andra inhemska språk
- Helsingfors universitet: Nordiska språk (svenska som andra inhemska språk), kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer
- Jyväskylä universitet:
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
- Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, ruotsin kieli
- Tammerfors universitet: Pohjoismaiset kielet, Kielten koulutus
- Uleåborgs universitet: Ruotsin kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
- Åbo universitet: Pohjoismaiset kielet, kielten tutkinto-ohjelma
- Östra Finlands universitet: Ruotsin kieli, Joensuu
Inhemska språk: samiska
- Uleåborgs universitet:
- Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, pohjoissaamen linja
- Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, inarinsaamen linja
- Saamen kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma, koltansaamen linja
Främmande språk (grundnivå) och språkvetenskaper
- Helsingfors universitet: Världens språk och språkvetenskaper, kandidatprogrammet i språk
- Åbo Akademi: Ryska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk
- Åbo universitet:
- Italia, kielten tutkinto-ohjelma
- Kiinan kieli, kielten tutkinto-ohjelma
Främmande språk: engelska
- Helsingfors universitet: Engelska, kandidatprogrammet i språk
- Jyväskylä universitet:
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
- Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, englannin kieli
- Tammerfors universitet: Englanti, Kielten koulutus
- Uleåborgs universitet: Englannin kieli, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Engelska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk
- Åbo universitet: Englannin kieli, kielten tutkinto-ohjelma
- Östra Finlands universitet: Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen, Joensuu
Främmande språk: spanska
- Helsingfors universitet: Spanska, kandidatprogrammet i språk
- Åbo universitet: Espanja, kielten tutkinto-ohjelma
Främmande språk: italienska
- Helsingfors universitet: Italienska, kandidatprogrammet i språk
OBS. Ansökningsmålet italienska vid Åbo universitet hittar du vid främmande språk (grundnivå) och språkvetenskaper.
Främmande språk: franska
- Helsingfors universitet: Franska, kandidatprogrammet i språk
- Jyväskylä universitet:
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
- Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, ranskan kieli
- Åbo Akademi: Franska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk
- Åbo universitet: Ranska, kielten tutkinto-ohjelma
Främmande språk: tyska
- Helsingfors universitet: Tyska, kandidatprogrammet i språk
- Jyväskylä universitet:
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
- Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, saksan kieli
- Tammerfors universitet: Saksa, Kielten koulutus
- Uleåborgs universitet: Saksan kieli ja kulttuuri, Kielten ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Tyska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk
- Åbo universitet: Saksan kieli, kielten tutkinto-ohjelma
Främmande språk: ryska
- Helsingfors universitet:
- Ryska som främmande språk, kandidatprogrammet i språk
- Ryska som modersmål, kandidatprogrammet i språk
- Jyväskylä universitet:
- Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
- Kielten aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
- Kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan opettajankoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, venäjän kieli
- Tammerfors universitet: Venäjä, Kielten koulutus
- Östra Finlands universitet: Venäjän kieli, Joensuu
OBS. Ansökningsmålet ryska vid Åbo Akademi hittar du vid främmande språk (grundnivå) och språkvetenskaper.
Antagningsgrunder
Ansökningsmål som använder samma urvalsprov kan ha olikheter i antagningsgrunderna, till exempel vad gäller urvalsprovets minimipoänggräns. Läs antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i Studieinfo.