Skip to main content

Följ anvisningarna på denna sida om du ansöker om individuella arrangemang till

Om du behöver individuella arrangemang för något annat urvalsprov, kontrollera anvisningarna på webbsidan för det universitet som ordnar provet du deltar i.

Ansök om individuella arrangemang senast den 1.4.2025 före kl. 15.00.

Vad är individuella arrangemang?

Med individuella arrangemang för antagningen av studerande avses individuella praktiska arrangemang vid urvalsprovet. Du kan beviljas individuella arrangemang på grund av sjukdom, skada eller men. Vilka arrangemang som beviljas beror på vilka behov du har. Du kan till exempel få tilläggstid till ett skriftligt urvalsprov eller möjlighet att använda hjälpmedel.

Ansök om individuella arrangemang eller meddela om dina behov av dem på förhand, så att universitetet som ordnar provet hinner vidta åtgärder och provet kan genomföras smidigt.

De individuella arrangemangen påverkar inte bedömningen av urvalsprovet. Du kan alltså inte få poängersättning. Information om hälsotillståndet eller individuella arrangemang ges inte heller vidare till provgranskaren.

Nedan beskrivs när du ska ansöka om individuella arrangemang och när det räcker med ett meddelande. I båda fallen ska du använda ansökningsblanketten om individuella arrangemang. Se närmare anvisningar.

Ansök om individuella arrangemang i följande situationer

Ansök om individuella arrangemang om du till exempel behöver

  • tilläggstid, till exempel på grund av lässvårigheter
      • Om du beviljas tilläggstid, förlänger den provtiden för varje del som hör till ditt urvalsprov.
      • Urvalsproven A och C-I: Tilläggstiden är 1/3 av den normala provtiden för urvalsprovsdelen. Till exempel kan det beviljas 20 minuter extra tid för en del på 60 minuter och 10 minuter extra tid för en del på 30 minuter. Urvalsprovsdelarnas längd anges på sidan för respektive urvalsprov.
      • Urvalsprovet B: Tilläggstid kan beviljas 20 minuter för en provdel på 3 timmar och 10 minuter för en del på 1,5 timmar.
      • Det beviljas ingen tilläggstid till tecknings- och planeringsproven i arkitektur eller till lämplighetsprovet inom antagningssamarbetet på det pedagogiska området.
  • tillgängligt provinnehåll på grund av synnedsättning, till exempel om du använder skärmläsare eller om synnedsättningen på annat sätt inverkar på utförandet av provet
  • separat programvara på din dator, till exempel skärmförstorare
  • assistent för att utföra provet, till exempel om du på grund av en funktionsnedsättning inte kan använda dator för att markera provsvaren. Du måste själv anlita assistenten.
  • övriga provarrangemang på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom

Till din ansökan ska du bifoga ett sakkunnigutlåtande där det framgår hurdana individuella arrangemang du ansöker om och på vilka grunder (möjliga diagnoser och andra grunder för de stödåtgärder du ansöker om).

Meddela om behovet för individuella arrangemang i följande situationer

Meddela med blanketten för individuella arrangemang till exempel om

  • du kommer till provet med en assistans- eller ledarhund
  • du kommer till provet med en personlig assistent eller om du behöver tolktjänst på grund av synnedsättning, syn- och hörselnedsättning eller talstörning.
      • Du måste själv anlita assistenten eller tolken.
      • Assistenten eller tolken stöder dig under provtillfället, men kan inte hjälpa dig att utföra själva provet.
  • du behöver ett tillgängligt provutrymme, till exempel för att du rör dig med rullstol
  • du på grund av funktionsnedsättning eller vård av sjukdom har ett hjälpmedel som fungerar med en smart enhet, till exempel blodsockermätare som används av diabetiker
      • Med en smart enhet avses vilken som helst apparat som kan sända, ta emot eller lagra information.
  • du på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom har medicinsk vårdutrustning, hjälpmedel eller behov som provövervakarna behöver känna till på förhand för att utförandet av ditt prov ska löpa smidigt

I fallen ovan när ett meddelande räcker behöver du inte bifoga något sakkunnigutlåtande.

En skild ansökan eller anmälan behövs inte i följande situationer

Under provtillfället får man utan separat anhållan eller meddelande använda till exempel

  • nödvändiga mediciner
  • små öronproppar
      • Användning av öronproppar sker alltid på den sökandes eget ansvar eftersom man kan missa något som övervakaren säger.
  • hörapparat eller motsvarande hjälpmedel vid hörselnedsättning
      • Man måste ansöka om individuella arrangemang för alla hjälpmedel som fungerar med en smart enhet.
  • diabeteshjälpmedel, såsom blodsockermätare eller insulinpump
      • Man måste ansöka om individuella arrangemang för alla hjälpmedel som fungerar med en smart enhet.
  • möjligheten att förstora eller förminska provvyn t.ex. med kommandona ”ctrl+” eller ”ctrl-”

Kontrollera från anvisningarna för digitala urvalsprov vad du får ha med dig till provet.

Följande individuella arrangemang kan inte beviljas för universitetens urvalsprov

  • poängkompensation
  • möjlighet att använda ordbok på grund av bristande språkkunskaper
  • tilläggstid på grund av bristande språkkunskaper
  • användning av egen räknare
  • möjlighet att utföra provet på distans eller på papper
  • tilläggstid till tecknings- och planeringsproven i arkitektur
  • tilläggstid till lämplighetsprovet inom antagningssamarbetet på det pedagogiska området

Tillgängliga versioner av förhandsmaterial från Celia

Om du har ett läshinder kan du beställa en tillgänglig version av urvalsprovets förhandsmaterial från Celia. I den gemensamma ansökan våren 2025 ska den sökande beställa tillgängligt förhandsmaterial senast 25.3.2025. Innan du kan beställa urvalsprovsmaterial måste du registrera dig som kund hos Celia. Mer information hittar du på Celias sida om material för urvalsprov.

Så här ansöker du om individuella arrangemang

Ansök om individuella arrangemang för urvalsproven med ansökningsblanketten och sakkunnigutlåtanden som bifogas. Av ansökan skall det framgå hurudana individuella arrangemang du ansöker om.

Om du deltar i flera urvalsprov skall du fylla i ansökningsblanketten skilt för varje prov.

Var hittar jag ansökningsblanketten för individuella arrangemang?

Du hittar ansökningsblanketten för individuella arrangemang på varje universitets webbplats.

Vilket universitet du ska ansöka om individuella arrangemang från beror på i vilken stad du deltar i urvalsprovet. Närmare anvisningar publiceras här senast 20.12.2024.

Lämna in ansökan med bilagor senast tisdag 1.4.2025 före kl. 15.00

Skicka in ansökan inom utsatt tid även om du inte får ett sakkunnigutlåtande i tid. Nämn detta i din ansökan. I detta fall kan du skicka sakkunnigutlåtandet i efterhand. Ett utlåtande som inkommit efter den utsatta tiden beaktas i mån av möjlighet.

Du kan ansöka om individuella arrangemang efter ovan nämnda tidpunkt om ditt behov av sådana har uppstått efter att ansökningstiden gått ut.

Bilagor till ansökan

Bifoga ett sakkunnigutlåtande med information om vilka individuella arrangemang du behöver och varför.

I sakkunnigutlåtandet ska det stå tydligt

  • varför du behöver individuella arrangemang (eventuella diagnoser och andra motiveringar för de sökta stödåtgärderna),
  • vilka individuella arrangemang som rekommenderas för dig,
  • dina personuppgifter
  • namnet på den som ger utlåtandet och dennes ställning (yrke/sakkunnigroll) samt
  • datering.

Giltighetstiden för ett sakkunnigutlåtande beaktas från fall till fall beroende på om skadan, sjukdomen eller inlärningssvårigheten är bestående. Utlåtandet om lässvårighet beaktas om du har fått det som 16-åring eller senare.

Rekommendationer över individuella arrangemang till högskolestudier duger nödvändigtvis inte i sig själva. Individuella arrangemang som beviljats till studier beviljas inte automatiskt till urvalsproven.

Skicka inte intyg eller utlåtanden i original, det räcker med en kopia. Bilagorna till ansökan returneras inte. Var beredd på att du måste visa upp originalversionen av intyget när studierna inleds, om du blir antagen till utbildningen.

Yrkeskompetens hos den som ger utlåtandet

Den som ger utlåtandet ska ha tillräcklig yrkeskompetens för att bedöma dina funktionsnedsättningar och dina behov av individuella arrangemang.

Till exempel ska den som ansöker om individuella arrangemang på grund av en skada eller sjukdom bifoga ett läkarutlåtande till ansökan.

Den som ansöker om individuella arrangemang på grund av aktivitets- eller uppmärksamhetsstörning (ADHD eller ADD) ska bifoga ett utlåtande av en läkare eller psykolog till sin ansökan.

För att bevisa en specifik svårighet i läsning och skrivning ska man bifoga ett utlåtande av en speciallärare, psykolog, talterapeut eller specialistäkare (t.ex. barnneurolog, neurolog eller foniater).

I anslutning till läs- eller skrivsvårigheter kan även studentexamensnämndens beslut godkännas som sådant utan läkarintyg eller annat utlåtande om

  • det av beslutet framgår att du har beviljats stödåtgärder för att avlägga studentprovet på basis av en specifik svårighet i läsning och skrivning och
  • de stödåtgärder som beviljas för studentproven är desamma som du ansöker om till urvalsprovet.

Anvisningar för den som ger utlåtandet

Med individuella arrangemang för antagningen av studerande avses individuella praktiska arrangemang vid urvalsprovet. Med individuella arrangemang försätts en sökande som har en funktionsnedsättning, skada eller sjukdom som stör prestationen i urvalsprovet eller begränsar deltagandet i urvalsprovet i en jämlik ställning med andra sökande.

Vilka arrangemang som beviljas beror på vilka behov sökanden har. Sökanden kan till exempel få mer tid för provet eller möjlighet att använda hjälpmedel. Provsvaren från sökande som fått individuella arrangemang bedöms enligt samma bedömningsgrunder som provsvaren från andra sökande. Sökanden kan alltså inte få till exempel poängersättning. De individuella arrangemangen påverkar inte innehållet i provuppgifterna.

Till ansökan om individuella arrangemang ska bifogas ett intyg eller utlåtande av vilket framgår på vilka grunder individuella arrangemang ansöks samt hurdana individuella arrangemang som rekommenderas för sökanden.

Innehållet i utlåtandet från den sakkunniga

Av sakkunnigutlåtandet ska följande framgå:

  1. Varför sökanden behöver individuella arrangemang. I utlåtandet antecknas eventuella diagnoser samt andra eventuella motiveringar för de stödåtgärder som ansökan gäller. I utlåtandet antecknas dessutom hur sökandens funktionsnedsättning, skada eller sjukdom påverkar sökandens förmåga att klara sig i provsituationen.
  2. Vilka individuella arrangemang den som ger utlåtandet rekommenderar den sökande.
  3. Sökandens personuppgifter.
  4. Utfärdarens namn, ställning (yrke/sakkunnigroll) och underskrift eller elektronisk verifiering.
  5. Datum för utlåtandet.
Utlåtandets giltighetstid

Utlåtandenas giltighetstid bedöms från fall till fall beroende på om funktionsnedsättningen, skadan eller sjukdomen är bestående. Det är skäl att anteckna i utlåtandet om det är fråga om en bestående olägenhet. Om det inte är fråga om en bestående olägenhet är det skäl att ge en rekommendation för viss tid. Universitetet kan kräva ett nyare utlåtande, om det i utlåtandet inte nämns någon giltighetstid eller att funktionsnedsättningen, skadan eller sjukdomen är bestående.

Yrkeskompetens hos den som ger utlåtandet

Den som ger utlåtandet ska ha tillräcklig yrkeskompetens för att bedöma sökandens funktionsnedsättningar och behov av individuella arrangemang. Nedan finns exempel på tillräcklig yrkeskompetens i de vanligaste fallen.

  • Handikapp eller sjukdom: läkarutlåtande.
  • Läs- eller skrivsvårigheter: utlåtande av speciallärare, psykolog, talterapeut eller specialistläkare (t.ex. barnneurolog, neurolog eller foniater).
  • Aktivitets- eller uppmärksamhetsstörning (ADHD eller ADD) eller inlärningssvårighet: utlåtande av läkare, neurolog eller psykolog.

Behandling av ansökningar och meddelande om individuella arrangemang

Senast en vecka före provet skickar vi dig ett avgörande per e-post om de individuella arrangemang du ansökt om. Om du inte har fått något avgörande senast två vardagar före urvalsprovet ska du kontakta ansökningsservicen vid det universitetet du lämnat in ansökan. Kontrollera även din skräppostmapp. Avgörandet är urvalsprovsspecifikt.

De nationella urvalsproven A-I: Du hittar information om din provplats per e-post och sms i den identifierare som skickats till dig. Identifieraren innehåller en QR-kod och uppgifter om tid och plats för urvalsprovet. Du hittar också en länk till identifieraren i din egen ansökan i tjänsten Min Studieinfo senast en vecka före urvalsprovet.

Universitetet kan låta bli att bevilja individuella arrangemang om det till exempel av tidtabellsrelaterade orsaker är omöjligt att genomföra arrangemangen. Avgöranden av andra högskolor eller högskolans tidigare avgöranden innebär inte automatiskt att du beviljas samma individuella arrangemang.

Om du är missnöjd med de individuella arrangemang som du beviljats ska du så fort som möjligt kontakta ansökningsservicen vid det universitetet du lämnat in ansökan. Officiellt kan du begära omprövning av ett avgörande som gäller individuella arrangemang när du har fått information om antagningsresultatet. Antagningsresultaten publiceras senast den 3.7.2025. Du får anvisningar om hur du begär omprövning i samband med antagningsbeslutet.