Urvalsprov H
Sidans innehåll
Utbildningsområden som använder urvalsprovet H
- Filosofi
- Historia
- Konstforskning
- Kulturforskning
- Teologi
Listan över utbildningsområden är allmän. Kontrollera alltid i urvalsgrunderna för ansökningsobjektet eller i listan över ansökningsobjekt på denna sida vilket urvalsprov ditt ansökningsobjekt använder.
Strukturen för urvalsprovet H
Urvalsprovet har en gemensam del som alla sökande som deltar i urvalsprovet avlägger. Dessutom innehåller urvalsprovet tre differentierade delar, av vilka du kommer att avlägga en eller flera om du har sökt till sådana ansökningsobjekt som använder dem. Läs i Studieinfo i urvalsgrunderna för ditt ansökningsobjekt om det finns differentierade delar i ansökningsobjektet.
Urvalsprovet H består av:
- en gemensam del som mäter förmågan att tänka analytiskt och kritiskt samt förmågan att förstå tidsmässiga och kulturella fenomen kontextuellt och begreppsligt,
- en differentierad del i filosofi som mäter förmågan att tänka och uttrycka sig argumentativt,
- en differentierad del i historia som mäter den sökandes färdigheter att bygga upp och argumentera för historiska fenomens tidsmässiga kopplingar, samt
- en differentierad del i teologi som mäter färdigheterna i och förståelsen för samhälleligt-teologiskt tänkande.
Delarna i urvalsprovet kan avläggas i önskad ordning, men varje öppnad del ska slutföras på en gång och man kan inte återvända till delen senare.
Beskrivning av urvalsprovet H
Den gemensamma delen
I urvalsprovet bedöms färdigheterna för vetenskapligt och kritiskt tänkande. Urvalsprovets gemensamma del grundar sig på det material som delas ut i provet. Provet förutsätter förmåga att söka information i materialet och göra analytiska tolkningar utifrån det. Materialet består till exempel av texter, bilder, figurer eller tabeller.
Urvalsprovets gemensamma del består av uppgifter som granskas automatiskt och som kan vara flervalsuppgifter, rätt/fel-uppgifter eller luckuppgifter. I provet har man nytta av allmänbildning och förmågan att särskilja det väsentliga från det oväsentliga. I provets gemensamma del förutsätts inte att man behärskar enskilda läroämnen. Man kan förbereda sig inför provet genom att följa samhällsdebatter och aktuella fenomen.
Urvalsprovets gemensamma del tar två timmar. Dessutom ingår 40 minuter långa differentierade delar i en del av ansökningsobjekten.
Differentierad del i filosofi
Den differentierade delen för filosofi mäter förmågan att tänka och uttrycka sig argumentativt i en skrivuppgift. Skrivuppgiften kan innehålla ett koncist material som delas ut under provet.
Uppgiften grundar sig på innehållet i de obligatoriska och riksomfattande valfria studierna i gymnasiets filosofi. Man har 40 minuter på sig att svara. Vikten av urvalsprovets gemensamma del och den differentierade delen för filosofi är 60/40 i poängsättningen.
Exempel på uppgiftstyp: ”Kan det finnas kunskap om vad som är moraliskt bra eller rätt? Presentera kortfattat två olika ståndpunkter med motiveringar.”, ”Hur svarar kontextualismen på utmaningen med den cartesianska skepticismen? Använd det material som delats ut under provet.”.
Differentierad del i historia
I den differentierade delen för historia i urvalsprovet bedöms de sökandes färdigheter att studera och undersöka historia och/eller arkeologi. Vid bedömningen av svaret i essäform i den differentierade delen fästs uppmärksamhet förutom vid hanteringen av sakkunskap även vid förmågan att sätta fenomen i sina tidsmässiga och regionala sammanhang, förmågan att uppfatta helheter och skilja det väsentliga från det oväsentliga. Därtill är bedömningskriteriet att ärendena presenteras konsekvent.
Den differentierade delen för historia grundar sig på information om historiska händelser och fenomen som samlats in i skolundervisningen (uppgifter som motsvarar gymnasiets obligatoriska och riksomfattande valfria kurser). I provet kan man ge begränsat material (texter, bilder, kartor, figurer eller tabeller) som används för att mäta sökandens förmåga att tillämpa historisk information. Man har 40 minuter på sig att svara. Vikten av urvalsprovets gemensamma del och den differentierade delen för historia är 60/40 i poängsättningen.
Differentierad del i teologi
I den differentierade delen för teologi bedöms den sökandes förmåga att analysera och tillämpa teologisk och samhällelig kunskap samt hens intresse för teologiska frågor.
Provet grundar sig delvis på textmaterial som delas ut i provsituationen. Det förutsätter att den sökande kan läsa och tolka vetenskapliga texter inom teologi. Därtill innehåller provet frågor för vilka allmänbildning och kännedom om aktuella teman inom teologi och religionskunskap ger goda svarsunderlag.
Den differentierade delen för teologi innehåller flervalsuppgifter med automatisk granskning. Man har 40 minuter på sig att svara. Vikten av urvalsprovets gemensamma del och den differentierade delen för teologi är 60/40 i poängsättningen.
I bedömningen av urvalsprovet reserveras möjlighet till poängändringar och/eller avlägsnande av uppgifter eller deluppgifter från bedömningen i efterhand av grundad anledning.
Platser för urvalsprov
I Studieinfo ska du på ansökningsblanketten för gemensam ansökan välja på vilken ort du deltar i urvalsprovet. Du kan inte ändra ditt val efter att ansökningstiden har gått ut.
Urvalsprovet H ordnas på följande orter:
- Helsingfors
- Joensuu
- Jyväskylä
- Kuopio
- Mariehamn
- Tammerfors
- Uleåborg
- Vasa
- Åbo
Tidpunkt för urvalsprovet
Urvalsprovet H ordnas tisdag 3.6.2025 kl. 10.00.
Längden på delarna i urvalsprovet H:
- den gemensamma delen: 2 timmar
- den differentierade delen i filosofi: 40 minuter
- den differentierade delen i historia: 40 minuter
- den differentierade delen i teologi: 40 minuter
Provets totala längd beror på vilka delar du avlägger.
Kom till urvalsprovet i god tid så att du i lugn och ro hinner förbereda din dator för att påbörja urvalsprovet. Dörrarna till urvalsprovets lokaler stängs kl. 10.00. De som anländer efter det får inte delta i provet. Var beredd på att den exakta avslutningstiden för urvalsprovet kan fördröjas till exempel om provet inte kan inledas exakt kl. 10.
Vad behöver du ta med dig till urvalsprovet?
Till urvalsprovet behöver du en bärbar dator och ett giltigt identitetsbevis. Läs kraven på utrustningen på den bärbara datorn samt andra viktiga anvisningar för urvalsprovsdagen i anvisningarna för deltagande i urvalsprovet.
Ansökningsmål som använder urvalsprovet H
Nedan finns listat vilka ansökningsmål i filosofi, historia, kulturforskning, konstforskning och teologi som använder urvalsprov H.
Filosofi
- Helsingfors universitet:
- Filosofian kandiohjelma (undervisning på finska)
- Kandidatprogrammet i filosofi (undervisning på svenska)
- Jyväskylä universitet: Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Tammerfors universitet: Filosofian koulutus
- Åbo Akademi: Utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi
- Åbo universitet: Filosofian koulutus
Historia
- Helsingfors universitet:
- Historian kandiohjelma (undervisning på finska)
- Kandidatprogrammet i historia (undervisning på svenska)
- Jyväskylä universitet: Historian kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Tammerfors universitet: Historian koulutus
- Uleåborgs universitet: Historia ja tieteiden ja aatteiden historia, Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteiden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi
- Åbo universitet: Historian ja arkeologian tutkinto-ohjelma
- Östra Finlands universitet: Historia, Joensuu
Kulturforskning och konstforskning
- Helsingfors universitet:
- Kandidatprogrammet i konstforskning
- Kandidatprogrammet i kulturforskning
- Jyväskylä universitet:
- Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa -kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Musiikkitieteen kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Taidehistorian ja taidekasvatuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Uleåborgs universitet:
- Kulttuuriantropologia ja arkeologia, Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteiden tutkinto-ohjelma
- Saamelainen kulttuuri, Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteiden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi
- Åbo universitet:
- Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma, Pori
- Kulttuurien tutkimuksen tutkinto-ohjelma
- Median, musiikin ja taiteen tutkimuksen tutkinto-ohjelma
- Östra Finlands universitet: Kulttuurintutkimus, Joensuu
Teologi
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i teologi och religionsforskning
- Åbo Akademi: Utbildningsprogrammet i teologi
- Östra Finlands universitet:
- Läntinen teologia, opetusala, Joensuu
- Läntinen teologia, teologi, Joensuu
- Ortodoksinen teologia, kirkkomusiikki, Joensuu
- Ortodoksinen teologia, opetusala, Joensuu
- Ortodoksinen teologia, teologi, Joensuu
Antagningsgrunder
Ansökningsmål som använder samma urvalsprov kan ha olikheter i antagningsgrunderna, tex. vad gäller urvalsprovets minimipoänggräns. Läs antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i Studieinfo.