Urvalsprov C
Sidans innehåll
Utbildningsområden som använder urvalsprov C
- Biologi och miljövetenskaper
- Geografi
- Geovetenskaper
- Lantbruksvetenskaper
- Livsmedelsvetenskaper
- Skogsvetenskaper
Listan över utbildningsområden är generell. Kontrollera alltid i antagningsgrunderna för ansökningsmålet eller i listan över ansökningsmål på denna sida vilket urvalsprov ditt ansökningsmål använder.
Strukturen för urvalsprov C
I urvalsprovet ingår en gemensam del som alla sökande som deltar i urvalsprovet ska genomföra. I urvalsprovet ingår dessutom en differentierad del i biologi, som du ska göra om du har sökt till ett ansökningsmål som använder den. Kolla i antagningsgrunderna för ditt ansökningsmål på Studieinfo om ditt ansökningsmål använder den differentierade delen.
Urvalsprov C består av:
- en gemensam del som innehåller en obligatorisk uppgift som testar färdigheterna att tolka diagram och tabeller samt alternativa uppgifter och
- en differentierad del i biologi.
Urvalsprovets delar kan göras i den ordning man vill, men varje del som öppnats måste slutföras innan man går vidare och man kan inte återvända till delen senare.
I den gemensamma delen finns en obligatorisk uppgift som testar färdigheterna att tolka diagram och tabeller. Dessutom ska du i den gemensamma delen svara på två av följande fyra alternativa uppgifter:
- grunderna i biologi
- grunderna i kemi och fysik
- naturgeografisk och geovetenskaplig uppgift
- samhälle och miljö – tillämpad uppgift
Du får fritt välja vilka två uppgifter du förbereder dig och svarar på i urvalsprovet. För varje uppgift kan man få lika många poäng.
Beskrivning av urvalsprov C
Det maximala antalet poäng i urvalsprovet är 240 poäng, varav 180 poäng kan fås i den gemensamma delen och 60 poäng i den differentierade delen.
Alla uppgifter kan delas in i flera deluppgifter där maximipoängen anges i anslutning till uppgifterna.
Inget material på provet är kopplat till sådant som publicerats på förhand.
I urvalsprovet används provsystemets digitala funktionsräknare. Man kan bekanta sig med urvalsprovssystemet och urvalsprovssystemets räknare på förhand på testsidan.
Anvisningar för användning av räknaren.
Den gemensamma delen
Det som förenar ämnesområdena i urvalsprov C är att de i varierande grad ligger i kontaktytan mellan naturvetenskap, miljö och samhällsfenomen, ur olika infallsvinklar. Teman som förenar de ämnesområden som är med i provet är exempelvis global förändring, livsmedelsproduktion, energifrågor, hållbar utveckling och naturresurser.
I den uppgift som är gemensam för alla i provet testas allmänna färdigheter när det gäller tänkande och slutledningsförmåga som behövs på högskolan samt kunskaper som gymnasiet förbereder en inför på en allmän nivå, och den bygger inte direkt på något särskilt läroämne. Matematiska delar kan ingå i den gemensamma uppgiften och även i andra provuppgifter.
De alternativa uppgifterna i urvalsprov C bygger på det material som delas ut vid provet samt på det innehåll i gymnasiestudierna (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019). Materialet kan även vara på engelska. I uppgiften grunderna i biologi är det till din fördel om du behärskar innehållet i gymnasiets obligatoriska studier i biologi. I uppgiften grunderna i kemi och fysik är det till din fördel om du behärskar innehållet i gymnasiets obligatoriska studier i kemi och fysik. I naturgeografisk och geovetenskaplig uppgiften och i tillämpad uppgiften samhälle och miljö är det till din fördel om du behärskar innehållet i gymnasiets studier i geografi.
Materialet i urvalsprovet kan bestå av exempelvis grafiska representationer, tabeller, kartor, fotografier eller relativt korta texter. Texterna kan exempelvis bestå av korta översikter, nyheter eller sammanfattningar av forskningsartiklar skrivna av myndigheter eller experter. Beroende på uppgiften kan det krävas att den sökande har en grundläggande förståelse för hur man observerar och beskriver olika fenomen inom naturvetenskap.
Man kan förbereda sig inför provet genom att repetera innehållet i gymnasiekurserna. De alternativa uppgifterna är baserade på olika gymnasieämnen, inom vilka man inte nödvändigtvis behöver sätta sig in i alla gymnasiekurser. Eftersom en stor del av provuppgifterna är materialbaserade är det bra att fästa uppmärksamhet vid tolkning av material, såsom grafiska representationer, bilder och kartor eller andra typer av data.
Urvalsprovets gemensamma del består av automatiskt kontrollerade flervalsuppgifter. För varje uppgift kan man få högst 60 poäng.
Differentierad del i biologi
Den differentierade delen inom biologi testar den sökandes förmåga att kombinera, dra slutsatser om, utvärdera och tillämpa information, i synnerhet inom områdena celler, ärftlighet, människans biologi och bioteknik.
Urvalsprovets differentierade del bygger på de riksomfattande valfria studierna i biologi enligt grunderna för gymnasiets läroplan (modulerna BI4–BI6) (Grunderna för gymnasiets läroplan 2019), samt på eventuellt material som delas ut vid provet. Materialet kan även vara på engelska.
Den differentierade delen inom biologi består av automatiskt kontrollerade flervalsuppgifter. Det maximala antalet poäng för delen är 60 poäng.
I bedömningen av urvalsprovet förbehålls möjligheten att göra poängändringar och/eller ta bort uppgifter eller deluppgifter från bedömningen i efterhand av grundad anledning.
Platserna för urvalsprovet
På ansökningsblanketten för den gemensamma ansökan i Studieinfo ska du välja på vilken ort du deltar i urvalsprovet. Du kan inte ändra ditt val efter att ansökningstiden har gått ut.
Urvalsprov C ordnas på följande orter:
- Helsingfors
- Joensuu
- Jyväskylä
- Kuopio
- Mariehamn
- Tammerfors
- Uleåborg
- Vasa
- Åbo
Tidpunkt för urvalsprovet
Urvalsprov C ordnas torsdag 5.6.2025 kl. 9.00
Längd på delarna i urvalsprov C:
- den gemensamma delen: 2 timmar 15 minut
- den differentierade delen i biologi: 45 minut
Den totala längden på ditt prov beror på vilka delar du gör.
Kom till urvalsprovet i god tid, så att du i lugn och ro kan förbereda din dator för urvalsprovet. Dörrarna till provlokalen stängs kl. 9.00. Om du anländer efter det släpps du inte in. Förbered dig på att den exakta sluttiden för urvalsprovet kan försenas till exempel om provet inte kan inledas exakt kl. 9.
Vad behöver du ta med dig till urvalsprovet?
Du behöver ta med dig en bärbar dator samt ett giltigt identitetsbevis till urvalsprovet. Läs om de tekniska kraven för den bärbara datorn samt andra viktiga anvisningar för urvalsprovsdagen i anvisningarna för att delta i urvalsprovet.
Ansökningsmål som använder urvalsprov C
Nedan finns listat vilka ansökningsmål i biologi, miljövetenskaper, livsmedelsvetenskaper, geovetenskaper, geogfrafi, lantbruksvetenskaper och skogsvetenskaper som använder urvalsprov C.
Biologi och miljövetenskaper
- Helsingfors universitet:
- Biologian kandiohjelma (suomen kielen taitoisille hakijoille)
- Kandidatprogrammet i biologi (för sökande med kunskaper i svenska)
- Kandidatprogrammet i miljövetenskaper
- Jyväskylä universitet
- Biologian kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Ympäristö- ja vesistötieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelma
- Uleåborgs universitet: Biologia, Biologian tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Utbildningsprogrammet i biovetenskaper
- Åbo universitet:
- Biologia
- Ympäristötiede
- Östra Finlands universitet:
- Ympäristö- ja biotieteet (biologia), Joensuu
- Ympäristö- ja biotieteet (ympäristötieteet), Kuopio
Geografi
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i geografi
- Uleåborgs universitet: Maantiede, Maantieteen tutkinto-ohjelma
- Åbo universitet: Maantiede
- Östra Finlands universitet: Maantiede ja ympäristöpolitiikka, Joensuu
Geovetenskaper
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i geovetenskap
- Uleåborgs universitet: Geotieteet, Geotieteiden tutkinto-ohjelma
- Åbo Akademi: Geologi, utbildningsprogrammet i naturvetenskaper
- Åbo universitet: Geologia
Lantbruksvetenskaper
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i lantbruksvetenskaper
Livsmedelsvetenskaper
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper
Skogsvetenskaper
- Helsingfors universitet: Kandidatprogrammet i skogsvetenskaper
- Östra Finlands universitet: Metsätiede, Joensuu
Antagningsgrunder
Ansökningsmål som använder samma urvalsprov kan ha olikheter i antagningsgrunderna, t.ex. vad gäller urvalsprovets minimipoänggräns. Läs antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i Studieinfo.