Skip to main content

Yleisiä ohjeita valintakokeeseen

Huomioithan, että nämä ohjeet koskevat kevään 2023 valintakokeita. Vuoden 2024 valintakokeiden ohjeet päivitetään viimeistään 12.3.2024.

Tutustu näihin ohjeisiin huolella!

Tämän sivun ohjeet koskevat kirjallisia valintakokeita eli pääsykokeita, joissa koevastaukset kirjoitetaan paperille. Sivun ohjeet eivät siten koske muun muassa Taideyliopiston valintakokeita.

Voit osallistua valintakokeeseen vain sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi.

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyystodistuksesi valintakokeeseen saapuessa. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat voimassa oleva

 • passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

Mitä mukaan paperiseen valintakokeeseen?

Ota valintakokeeseen mukaan

 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus. Hyväksytyt henkilöllisyystodistukset on kerrottu yllä.
 • Kirjoitusvälineet (lyijykynä tai lyijytäytekynä, teroitin, pyyhekumi, viivoitin). Valintakokeessa on tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.
  • Huom! Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa sinulla saa olla mukanasi ainoastaan kuulakärkikynä, ei lyijykynää tai lyijytäytekynää.
 • Mahdolliset muut koekohtaiset välineet, joista kerrotaan yliopiston tai yhteisvalinnan sivulla.

Voit lisäksi ottaa valintakokeeseen mukaan

 • Yhden korkillisen juomapullon ja pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai yleisesti allergisoivia juomia ja ruoka-aineita.
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet ja yksittäispakatut kuukautissuojat. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Kasvomaskin sekä käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi

 • Oma kello (oli se sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska ja purukumi.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.

Valintakokeen paikka ja aika

Valintakokeiden ajat ilmoitetaan Opintopolussa kunkin hakukohteen valintaperusteissa.

Katso valintakoepaikkasi ja tarkemmat ohjeet kokeeseen saapumiseen sen yliopiston verkkosivuilta, jonka koetilaisuuteen osallistut. Jos sinulle myönnetään yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeeseen, koepaikkasi ilmoitetaan sinulle erikseen sähköpostilla noin viikkoa ennen koetta.

Valintakoepaikat:

Ohjeita valintakoepäivään

Älä käytä voimakkaita hajusteita (esim. hajuvettä) kun tulet valintakokeisiin.

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita. Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää valvojan osoittamaan paikkaan.

Et saa koskea koepapereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot kaikkiin koepapereihin. Kuuntele kokeen alussa annetut ohjeet tarkasti! Lue myös koepaperissa olevat ohjeet huolellisesti!

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

Kokeen päättyminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen, kun koe on alkanut salissasi. Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 minuuttia ja kun koeaika loppuu.

Koeajan loputtua sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle. Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Näytä henkilöllisyystodistuksesi valvojalle koetehtäviä palauttaessasi. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus koetehtäviä palauttaessasi.